Tunisia-elokuvallista tunnelmaa Afrikan sydämessä

Tunisia on monelle tuttua maisemaa yllättäen Star Wars-elokuvista. Maahaan tutustuessa lähemmin on helppo huomata, että se on erittäin monipuolinen. Se levittäytyy siniseltä Välimereltä aina kuivaan Saharan autiomaahan saakka, ja maisemat vaihtelevat tällä matkalla dramaattisesti. Jättimäisiä suolajärviä, majesteettisia havupuiden täyttämiä vuoristoalueita ja keitaita, joilla taateleita kasvaa silminkantamattomiin! Nämä ja monet muut upeat maisemat takaavat onnistuneen ja kiehtovan matkan.

Lähes 3000 vuotta sitten foinikialaiset rakensivat Karthagon mahtavan kaupungin Välimeren rannalle. Nykyään alueen täyttävät kuhisevat basaarit, tasokkaat golfkentät ja pitkät hiekkarannat. Tunisia on sekoitus nykyaikaa ja mennyttä.

Tunisian historiaa

Vuosien 1881 – 1956 välillä Tunisia oli Ranskan siirtomaa, jonka seurauksena tällä muslimimaalla on edelleen vahvat siteet Eurooppaan. Kolonialismi on jättänyt jälkensä kulttuuriin, kuten myös pääkaupunki Tunisiin, jonka tyylissä näkyy sekä läntisiä että itäisiä virtauksia. Ranskalaiset vaikutteet näkyvät kuitenkin näistä vahvimpina, joten ranskan kielen taidosta on täällä reissatessa hyötyä.

Basaaritunnelmaa Tunisiassa

Kävellessä ympäri perinteisempää arabialaista aluetta pääkaupunki Tunisissa ja monissa muissa maan kaupungeissa löytää paljon kiemurtelevia teitä ja katukauppiaita, jotka myyvät jos jonkinlaista tavaraa. Täällä on mausteista ruokaa tarjoavia ravintoloita sekä katukahviloita, jotka tarjoavat tervetulleen varjon levähdyshetkeen kahvikupin ääressä. Vilkkaat kadut, värikkäät kauppakojut, perinteikkäät kahvilat ja ravintolat ovat yksi parhaista kohteista Tunisiassa. Niillä voi tuntea olevansa nykyaikaisessa kauppakeskuksessa ja menneisyyden basaarissa samaan aikaan.

Karthago

Hieman pääkaupunki Tunisin ulkopuolella on eräs Tunisian ehdottomasti parhaista nähtävyyksistä ja todellisista arkeologisista helmistä. Raunioitunut Karthagon kaupunki perustettiin noin 800 vuotta eaa ja tuhottiin antiikin roomalaisen valtiomiehen, Cato vanhemman toimesta kolmannessa puunilaissodassa 146 ekr. Kannattaa tutustua myös Bardo Museumiin, jonka hienoissa puitteissa on nähtävillä historiallisia löytöjä ympäri Tunisiaa. Museossa on kaikkea kuolinnaamioista kunnioitustaherättäviin patsaisiin.

Ong Jemal ja Mos Espa Syvältä Tunisian aavikolta, maan eteläosasta Saharasta, löydät alueen, joka on toiminut monen tutun elokuvan taustana. Ong Jemal -nimisellä alueella on pieni ryhmä kivitaloja, jotka tunnetaan nimellä Mos Espa. Nämä maisemat herättävät varmasti tuttuja mielikuvia useimmille ihmisille, sillä monet Star Wars -elokuvien kohtauksista kuvattiin täällä. Tämä osa Tunisiaa on ollut myös monen muun suuren elokuvan näyttämönä, eikä se hämmästytä. Paikka tosiaan näyttää siltä kuin se sijaitsisi ulkoavaruudessa!

Leave a Reply

Your email address will not be published.