Tallinnan risteilyt, Viro

Viron pääkaupunki Tallinna on Itämeren rantakaupunki, jossa asukkaita on hieman yli 400 000. Asukkaista suurin osa on virolaisia ja venäläisiä. Tallinnassa puhutaan eniten viroa ja venäjää mutta suomenkielelläkin Tallinnassa tulee hyvin toimeen. Tallinnan tunnus on raatihuoneen tornin huipun tuuliviiri Vanha Toomas.

Miten Tallinnaan pääsee

Lentokenttä sijaitsee vain 4 km:n päässä Tallinnan keskustasta. Autolautat kulkevat Tallinnan ja Helsingin välillä useasti päivässä, matkan kesto on noin neljä tuntia. Kantosiipialuksilla ja katamaraaneilla Suomenlahden ylitys vie puolitoista tuntia, ja ne liikennöivät reitillä myöhäiskeväästä myöhäissyksyyn. Laivaterminaalit ovat keskustan tuntumassa, aivan vanhankaupungin ulkopuolella.

Tallinnaan on helppo lähteä ja jättää arkihuolet Suomenlahden toiselle puolelle. Tallinnassa voi nykyaikaiset hömpötykset pakata matkalaukkuun ja uppoutua keskiaikaiseen maailmaan vanhassa kaupungissa ympäristöineen tai nauttia hemmottelusta lukuisissa kylpylöissä. Shoppailuhimoaan voi Tallinnassa taltuttaa moneen makuun, sieltä löytyy pieniä merkkiliikkeitä silminkantamattomiin tai suuria nykyaikaisia ostoskeskuksia. Ruokailu hoituu keskiaikaiseen tyyliin tai moderneissa, tyylikkäissä ravintoloissa. Puuhaa ja katseltavaa Tallinna tarjoaa niin pienille matkaajille perheineen kuin varttuneemmallekin väelle.

Tallink Silja Viron risteilyt – www.tallinksilja.fi
Viking Line Viron risteilyt – www.vikingline.ee
Eckerö Line Viron risteilyt – www.eckeeroline.fi
Linda Line Viron risteilyt www.lindaline.ee

Majoitus Virossa

Hotellitarjouksia ja edullista majoitusta Tallinna- Hotels.com

Säästöä jopa 70 % suosituista hotellikohteista ympäri maailmaa.

Hotellitarjouksia ja edullista majoitusta Tallinna – Bedfinder.com
Helppo ja nopea online-varaus. Laadukas ja ystävällinen asiakaspalvelu tiimi.

Tallinnaan on helppo lähteä ja jättää arkihuolet Suomenlahden toiselle puolelle. Tallinnassa voi nykyaikaiset hömpötykset pakata matkalaukkuun ja uppoutua keskiaikaiseen maailmaan vanhassa kaupungissa ympäristöineen tai nauttia hemmottelusta lukuisissa kylpylöissä. Shoppailuhimoaan voi Tallinnassa taltuttaa moneen makuun, sieltä löytyy pieniä merkkiliikkeitä silminkantamattomiin tai suuria nykyaikaisia ostoskeskuksia. Ruokailu hoituu keskiaikaiseen tyyliin tai moderneissa, tyylikkäissä ravintoloissa. Puuhaa ja katseltavaa Tallinna tarjoaa niin pienille matkaajille perheineen kuin varttuneemmallekin väelle.

Tallinna ja nähtävyydet

Tallinna ja vanhakaupunki, historian havinaa keskellä kaupunkia.

Tallinna on yksi koko Euroopan parhaiten säilyneimmistä keskiaikaisista kaupungeista.Tallinnan vanhakaupunki on vuodesta 1997 kuulunut Unescon maailmanperintöluetteloon. Tallinnan raatihuone on Pohjois-Euroopan parhaiten säilynyt keskiaikainen raatihuone, jossa nykyäänkin järjestetään juhlavastaanottoja ja konsertteja. Kellarikerroksen sali toimii näyttelytilana ja on avoinna kaupunkilaisille ja vierailijoille. Raatihuoneen tori täyttyy kesäkuukausina terasseista ja siellä järjestetään ulkoilmakonsertteja sekä käsityö- ja keskiaikaisia markkinoita.

Talvella Raatihuoneen torille tuodaan komea joulukuusi ja aukiolla järjestetään joulumarkkinat. Raatihuoneentori on muodostunut myös jokavuotisten Vanhankaupungin päivien keskukseksi. Keskiaikaiset perinteet heräävät henkiin, kun Vanhankaupungin päivillä kilpaillaan turnajaisissa ja papukaijanammunnassa sekä valitaan Toukokreivi. Trubaduurit, käsityöläiset, taiteilijat ja kauppiaat kansoittavat kadut. Raatihuoneen torin kulmassa sijaitseva Raadinapteekki on yksi Euroopan vanhimmista apteekeista, joka yhä toimii samalla paikalla. Apteekista saa edelleen keskiajasta saakka tunnettua ja arvossa pidettyä maustettua punaviiniä, keskiaikaisia rohtoja, kuten jauhettua lepakkoa tai käärmeennahkaa.

Viron vanhimpia ja näyttävimpiä arkkitehtonisia kokonaisuuksia on Toompean linna. Linna on rakennettu 1200 – 1300-luvuilla ja lounaiskulmassa on torni, 48 metriä korkea Pitkä Hermanni, jonka huipussa liehuu Viron lippu. Nykyään linnaa isännöi Viron parlamentti eli riigikogu.

Tallinna ja kaupunginmuurit

Tornit puolustavat Tallinnan vanhankaupungin sisintä

Kaupunginmuurista puolustustorneineen on enää jäljellä pituutta 2 km ja torneja 26 kappaletta. Muurille on mahdollisuus myös päästä ihailemaan kaupunkia. Kiek in de Kök- tornin erinomainen näkyvyys ja mahtava koko antoivat tornille nimenkin, ”kurkkaa keittiöön”. Tornissa on Tallinnan kaupungin syntyä ja Tallinnaan liittyviä tärkeimpiä sotatapahtumia esittelevä perusnäyttely.

Neitsyttorni on rakennettu 1300-luvun jälkipuoliskolla toimi keskiajalla myös prostituoitujen vankilana. Vanhankaupungin pohjoisosassa aivan sataman välittömässä läheisyydessä sijaitsee samanaikaisesti kaupunginmuurin kanssa rakennettu Suuri rantaportti. Tykkitorniksi alun perin pystytettyä rakennusta on käytetty myös ammus- ja asevarastona sekä vankilana.

Viron merimuseo sijaitsee Paksussa Margareetassa. Museossa on esillä virolaista merenkulkua ja kalastusta käsittelevä näyttely. Näköalatasanteelta näkee erinomaisesti vanhaankaupunkiin ja Tallinnanlahdelle.Virun portti sijaitsee kaupunginmuurin itäosassa. Nykyään Virun porttien kautta pääsee vanhan kaupungin ja Viru-kadun liikkeiden ja ruokapaikkojen runsauteen.

Tallinna, kirkkoja ja kiltojen taloja

Ensimmäiset tiedot goottilaistyylisestä Olevisten kirkkosta ovat vuodelta 1267. Kirkko on saattanut sijaita nykyisellä paikallaan jo 1100-luvulla skandinaavisen kauppahuoneen yhteydessä. Nimensä kirkko on saanut merkikulkijoiden pyhimyksen Pyhän Olavin, Norjan kuningas Olav II Haraldssonin mukaan.

Tuomiokirkko on Tallinnan vanhin kirkko. Kirkon sisustuksessa kannattaa huomioida 1400 – 1700-luvuilta peräisin olevat hautalaatat ja 1600 – 1900-luvuilta olevat lukuisat aatelissukujen vaakunataulut.

Aleksanteri Nevskin katedraali on Tallinnan suurin kupolikirkko ja torneissa on kaupungin mahtavimmat kellot. Kirkon mosaiikein ja ikonein koristeltuun sisäosaan kannattaa tutustua.

Dominikaaniluostari on keskiaikaisen alakaupungin vanhin luostari joka on perustettu vuonna 1246.

Katariinan kirkko, tyypillisen katolisen luostarin keskus, joka valmistui tiettävästi 1300-luvun lopulla ja oli pinta-alaltaan keskiaikaisen alakaupungin kookkain kirkkorakennus. Nykyisin luostarissa voi tutustua keskiaikaisiin kiviveistoksiin ja vaihtuviin näyttelyihin. Lisäksi siellä järjestetään konsertteja. Keskiajan munkkielämään voi tutustua luostarin säilyneessä itäsiivessä.

Nigulisten kirkko, vaikuttava 1200-luvun rakennus, palvelee nykyään konserttisalina ja kirkkotaiteen museona. Esillä on mm. kiltojen, Mustapäiden veljeskunnan ja kirkkojen hopea-astioita. Salin akustiikka on erinomainen, siksi Nigulisten kirkko on suosittu konserttipaikka.

Pyhän Hengen kirkko on Tallinnan ainoa 1300-luvulla valmistunut alkuperäisen asunsa säilyttänyt kirkko. Kirkon ulkisivuun maalattu aikarauta on Tallinnan vanhin julkinen kello. Kirkon runsaasti koristeltu sisustus on goottilaisen puunveistotaidon suurenmoinen näyte. Yksi Viron neljästä keskiaikaisesta taideaarteesta on Pyhän Hengen kirkossa: Bernt Notkelta vuonna 1483 tilattu alttari. Katariinan käytävä on kuin suoraan keskiajalta. Käsityöläisverstaissa pääsee päivittäin tutustumaan tuotteiden tekoprosessia ja materiaaleja ja seuraamaan itse työskentelyä.

Tanskan kuninkaan piha sijaitsee Toompean lähellä. Romanttisessa tarhassa vietetään joka kesä Dannebrogin eli Tanskan lipun päivää.

Suurkillan talo oli keskiajalla raatihuoneen jälkeen kaupungin toiseksi suurin maallinen rakennus. Nykyään Suurkillan talossa toimii Viron historiallinen museo, jonka perusnäyttely kertoo maan menneisyydestä aina esihistoriasta 1800-luvun loppuun saakka. Mustapäiden talo on Tallinnan harvoja renessanssirakennuksia. Yksi Tallinnan huomiota herättävimmistä värikkäistä ovista on vuodelta 1640 ja Mustapäiden talossa. Muita Tallinnan kiltojen taloja ovat Olevisten killan talo ja Kanutin killan talo. Tallinnan keskiaikaisia asuintaloja kannattaa myös käydä ihastelemassa Tallinnassa vieraillessaan.

Tallinna, Kadriorgin linna ja puisto

Kadriorgin linnassa on esillä Viron taidemuseon ulkomaisen taiteen kokoelma. Siellä järjestetään myös konsertteja, teatteriesityksiä, luentoja ja vastaanottoja. Palatsin taakse jäävä ns. yläkukkatarha on entisöity 1700-luvun mallin mukaan ja on kesäisin avoinna vierailijoille. Kahvila ja myymälä ovat avoinna museon aukioloaikoina. Museo on suljettu virallisten vastaanottojen aikana.

Viron hienointa puistotaidetta voi ihastella lähes sadan hehtaarin kokoisessa Kadriorgin puistossa. Puiston suosituimpia paikkoja on symmetrinen Joutsenlampi ympäristöineen. Viron taidemuseon restauroimisverstaat sijaitsevat linnan vierasmajassa ja puistopaviljongissa. Entisöidystä keittiörakennuksesta on tehty tilat keräilijä Johannes Mikkelin taidekokoelmaa esittelevälle museolle. Puisto on myös tallinnalaisten suosima ulkoilu- ja piknik-paikka.

Pirita – merenrannan ulkoilukohde

Tallinnan keskustasta noin 5 km koilliseen meren rannalla sijaitseva Pirita on tallinnalaisten vapaa-ajan kohteista suosituin. Piritan luostarin rauniot ovat miellyttävä ulkoilupaikka ja nähtävyys. Maalauksellisten raunioiden ja ympäröivän vehreyden keskellä järjestetään ulkoilmakonsertteja sekä luostaripäivän vietto markkinoineen. Luostarissa järjestetään myös opastettuja kierroksia usealla eri kielellä.

Piritalla on mahdollisuus aktiiviseen lomanviettoon, siellä voi uida ja samoilla puistomaisissa mäntymetsissä. Piritalla voi vierailla myös Tallinnan kasvitieteellisessä puutarhassa, josta löytyy yli 8 000 eri kasvilajia ja -lajiketta. Puutarhassa järjestetään opastettuja teemaretkiä, joista ruusupäivät ja kesäyön tuoksuretket ovat suosituimpia. Kasvitieteellisen puutarhan lähistöllä sijaitsevat Metsakalmistun hautausmaa, virolaisten kuuluisuuksien hautausmaa, ja Tallinnan 314 metriä korkea tv-torni, jonka näköalatasanteelta on huikaisevat näköalat Tallinnaan, lähialueille ja Suomenlahdelle.
Meren rannalla on myös kuuluisa laululava, jossa järjestetään laulujuhlia ja lisäksi kentällä järjestetään erilaisia festivaaleja ja rock-konsertteja. Laululavan vieressä seisoo 54 metrin korkuinen majakka, jonka huipulla olevalta näköalatasanteelta näkyy hienosti koko Tallinna.

Rocca al Mare – Ulkoilmamuseo
 Rocca al Mare, “kallio meren rannalla”, sijoittuu Tallinnan Koplinlahden lounaisrannan hiekkakivitörmälle. Virolaista talonpoikaisarkkitehtuuria suurella puistomaisella aluella, jossa voi nauttia kulttuurielämyksistä, rentoutua, urheilla ja tehdä ostoksia. Museossa vietetään perinteisiä juhlapyhiä ja kyläkievarissa tarjoillaan virolaisia ruokia. Museossa voi ajaa hevosella ja pääportilla myydään käsitöitä.

Tallinna ja lapset

Lasten kanssa Tallinnassa

Tallinnan eläintarhassa asuu yli 5 400 eläintä lähes 350 eri lajista. Siellä on paljon harvinaisia eläimiä, tropiikkitalossa majailevat krokotiilit, simpanssit ja monet muut sademetsän asukkaat. Perheen pienimpien lempipaikka on lasten eläintarha, jossa voi tutustua hamstereihin, kaneihin, marsuihin ja muihin pikkueläimiin ja niitä pääsee jopa silittelemään.

Nömmen seikkailupuistossa on jännittävän korkealla kulkeva seikkailurata lapsille sekä aikuisille, oma rata löytyy myös perheen pieneimmille. Seikkailupuiston alueella on myös maauimala, ruokapaikka sekä sauna ja ulkoiluratoja.
Vesipuisto Kalev Spa sijaitsee vanhankaupungin laidalla ja siellä on lapsille vesiliukumäki ja monenlaisia porealtaita.
Marsipaanimuseossa voi tutustua Tallinnan ja marsipaanin rakkaussuhteeseen ja nähdä mitä monimutkaisimpia marsipaaniluomuksia historiallisessa museo-shopissa.

Tallinna ja muuta mukavaa

Harrastuksia, yöelämää, kulttuuria ja ostoksia Tallinnassa

Museoiden ja ulkoilmakohteiden lisäksi Tallinnasta löytyy 10 laadukasta kylpylää ja useita hotelleja, joissa rentoutua ja viihtyä. Lisäksi on tarjolla vauhdikasta menoa esimerkiksi mönkijäsafarilla Männikun safarikeskuksessa tai karting-radalla. Tallinnassa voi viettää päivän keilaten, ratsastaen tai golfaten. Tallinassa voi myös harrastaa tennistä, squashia tai mennä vaikkapa porukalla pelaamaan laserseikkailupeliä tai värikuulapeliä. Kuntoaan voi kohottaa monella kuntosalilla tai uiden uimahalleissa.

Tallinna ja yöelämä

Tallinnan yöelämä on vilkasta ja rikasta ja kaikkien makuun löytyy varmasti jotakin. Tallinnasta on lukematon määrä pubeja ja baareja, yökerhot ovat loistokkaita ja casinoilla voivat uhkarohkeimmat pelata aamuun saakka.
Kulttuurinnälkäisille Tallinnalla on tarjota balettiesityksiä, teatteria, oopperaa sekä musiikkiesityksiä.
Ostoksille Tallinassa pääsee helposti; Tallinnassa kaikki on keskittynyt suhteellisen pienelle alueelle, useimmat vanhankaupungin liikkeet sekä lukuisat tavaratalot ympäri keskustaa ovat avoinna joka päivä ja tavallisimmat luottokortit käyvät maksuvälineiksi melkein kaikkialla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.