Praha

Praha on Tšekin pääkaupunki ja ehkä yksi uskomattomimmista kaupungeista näin keväällä. Prahan tekee mieluisaksi kaupungiksi se, että se tuntuu pieneltä. Kaupunki imaisee sisäänsä koko kulttuuri- ja olut-tarjonnallaan. Prahassa riittää näkemistä ja kokemista helposti pidemmäksikin aikaa kuin vain viikoksi. Florenc-metroasemalta pääsee bussilla Prahan keskustasta pois mm. Kutna Horaan ja Tereziniin. Kumpaankin kestää matkat noin pari tuntia suuntaan.

Praha on yksi suurimpia kaupunkeja Keski-Euroopassa. Kulttuurisesti vahvimmat jäänteet Prahassa ovat syntyneet sen ollessa Böömin alueen pääkaupunki vuosisatoja sitten.

Praha on rajattu 10 eri osaan. Praha 1 tarkoittaa kaupungin vanhinta osaa, sitä ”oikeaa Prahaa”. Tällä alueella on myös eniten tärkeitä historiallisia nähtävyyksiä. Prahan vanhakaupunki kuuluu UNESCON maailman kulttuuriperintökohteisiin.
Tšekin rakennuksissa on kaksi numeroa. Niistä toinen on sininen ja toinen punainen. Sininen numero on alkuperäinen kadulla sijaitsevan rakennuksen numero. Historiallisesti nämä numerot alkoivat kadun loppupäästä, läheltä jokea. Prahassa parittomat ja parilliset numerot ovat katujen toisilla puolin, niin kuin useimmissa eurooppalaisissa maissa. Talojen punaiset numerot viittaavat koko korttelin rakennusten järjestykseen. Jos joku siis esim. sanoo, että Dlouha 8, tarkoittaa se talon sinistä numeroa.

Praha on mystinen kaupunki monine siltoineen. Se on yksi suosituimmista Keski-Euroopan kohteista Budapestin ja Krakovan ohella. Praha vetää erityisesti loppukesästä paljon turisteja puoleensa eli sesonkiaikaan en suosittelisi Prahaa matkustuskohteeksi.

Prahassa täytyy jokaisen juoda tai ainakin kokeilla olutta. Tšekit kumoavat kurkkuunsa jaloa juomaa 170 litraa henkeä kohden joka vuosi. Tšekkiläisessä olutkulttuurissa on omia lainalaisuuksia, jotka kannattaa tietää:

  • olut nautitaan aina tuopista
  • vanhan tuopin sisältöä ei koskaan kaadeta uuden sekaan
  • vain ensimmäisellä tuopilla skoolataan
  • se, jonka lasinalus tarttuu tuopin pohjaan, se tarjoaa seuraavan kierroksen

Nähtävyyksiä

Juutalainen kaupunginosa
Juutalainen kaupunginosa eli Josefov on pieni erillisalue Vanhassakaupungissa.

Kaarlen silta
Prahan tunnetuin nähtävyys on Vltava-joen ylittävä Kaarlen silta. Oikea aika mennä Kaarlen sillalle on mennä sinne aamuvarhaisella auringon noustessa.

Staromestske namesti
Vanhankaupungin keskellä sijaitseva aukio on vanhankaupungin sydän. Sitä reunustavat upeat eri tyylilajeihin soveltuvat talot.

Astronominen kello
Mene kellolle tasatunnin aikana. Sinulle selviää syy, miksi muut ovat myös siellä.

Musta teatteri
Koe matka illuusioiden ja taikuuden maailmaan. Kuuluisin mustan teatterin näyttämöistä on Laterna Magika.

Paikallisten vinkit

  • taksit ovat Prahassa kalliita, pidä huolta siis että käytät vain virallisia takseja
  • Raatihuoneen torniin kiipeämällä saa kaupungista hyvän yleiskuvan
  • hyppää raitiovaunu 22:n kyytiin ja kierrä sen reitti. Matkalla ohitat Kaarlenaukion, Kansallisteatterin, Prahan linnan ja Vltava-joen

Leave a Reply

Your email address will not be published.