Porto

Porto on Portugalin toiseksi suurin kaupunki. Helposti Lissabonin varjoon jäävä Porto on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Kaupunki sijaitsee Douro-joen suulla ja kaupungissa asuu noin 250 000 ihmistä – mikään miljoonakaupunki se ei siis ole.

Kaupunki on perustettu jo 400-luvulla. Unesco on valinnut Porton keskustan Ribeiran maailmanperintöluetteloonsa suojeltavaksi kulttuurikohteeksi vuonna 1996. Kaupungin eriväriset, pienet harjakattoiset talot on rakennettu hurmaavasti sikin sokin ja keskustakin on täynnä pieniä sivukujia kuppiloineen. Portoa on vasta viime vuosikymmeninä ryhdytty remontoimaan, ja tänä päivänä kaupunki on muutoksen alla: vanhojen talojen sekaan rakentuu jatkuvasti uutta ja modernia.

Pienessä kaupungissa on helpointa liikkua kävellen, vaikka maasto on mäkistä. Ilmasto on Atlantin rannalla talvikaudella kolea, mutta kesällä tuuli viilentää miellyttävästi eikä kuumuus ahdista, vaikka lämpötilat kohoavat lähemmäs kolmeakymmentä astetta.

Portugalilainen ruoka on harvoin suurta kulinarismia. Mausteita käytetään vähän eikä perinneruokia juuri ole. Portossa kannattaa käydä kalaravintoloissa, Atlantti tarjoaa nimittäin hieman erikoisempiakin mereneläviä kohtuuhintaan. Portolainen erikoisuus francesinha on miedossa kastikkeessa uiva toast, jonka täytteenä on tyypillisesti pihvi, makkaraa ja kinkkua. Jos unohdut jonakin yönä juhlimaan Porton klubeilla aamuun asti, francesinha pelastaa seuraavan päiväsi!

Portugalilaisten sanotaan olevan suomalaisempia kuin muiden etelämaalaisten. Portossakin ymmärretään hyvin englantia, mutta moni ei uskalla puhua sitä. Kauppiaiden myyntityyli ei ole liian päällekäyvä ja kaduilla saa kulkea suhteellisen rauhassa. Taskuvarkauksia ja muuta rikollisuutta on Portossa todella vähän.

Nähtävyyksiä

  • Hyppää kaupunkia kiertävään ikivanhaan ratikkaan, jota paikalliset käyttävät vielä jokapäiväisenä kulkuvälineenään. Matka kustantaa 1,50 euroa ja vie joen vartta surffirannoille ja kauniiseen kansallispuistoon.
  • Kirjakauppa, jossa J.K. Rowling luonnosteli ensimmäistä Harry Potter -kirjaansa, on Porton keskustassa ja valittu yhdeksi maailman kauneimmista kirjakaupoista. Kirjan elementeistä monen sanotaan tulevan Porton historiasta ja nähtävyyksistä. Portolaiset ovat tästä ylpeitä ja kertovat mielellään lukemattomia yhteyksiä Porton ja taikamaailman välillä.
  • Eiffelin tornin rakentajan Alexandre Eiffelin oppilaan suunnitteleman sillan päältä kävellessä korkeuskammoisimpia huimaa. Silta vie Portosta joen yli Vila Nova de Gaian kaupunkiin.
  • Kulttuurinnälkäiselle Portossa on runsaasti museoita joka makuun, eniten kuitenkin maalaus- ja valokuvataidetta.

Paikallisten vinkit

  • Portviini tulee Portosta. Douro-joen toisella puolella, kävelymatkan päässä keskustasta, on lukuisia portviinikellareita, joissa järjestetään turisteille tutustumiskierroksia. Myös maistiaisia saa. Suurin osa kellareista velottaa kävijöiltä muutaman euron, mutta ilmaisia maistiaisia ja kellarikierroksia saa ainakin Taylor’s- ja Croft-nimisistä kellareista.
  • Maanantaisin Porton joen rannassa on opiskelijoiden juhlat. Silloin rantakuppiloissa virtaa makea hanasangria, jota myydään 0,75-litraisissa tuopeissa kaksi yhden hinnalla. Meno on alkoholimäärän mukaista, mikä kannattaa myös ottaa huomioon hotellin sijaintia valittaessa.
  • Toukokuun alussa Portossa järjestetään Queima-festivaalit, viikon kestävät juhlat ennen opiskelijoiden tenttiviikkoja. Jos satut Portoon vapun jälkeen, Queimassa saattaa päästä näkemään suuriakin nimiä todella halvalla ja tunnelma on todella korkealla!

Leave a Reply

Your email address will not be published.