Norsunluurannikko

Norsunluurannikko eli Côte d’Ivoire on Afrikan mantereen länsirannikolla sijaitseva valtio. Sen naapurivaltioita ovat Ghana, Liberia, Guinea, Mali ja Burkina Faso. Maa oli osa Ranskaa vielä sen itsenäistymiseen vuoteen 1966 asti. Vaikka maa on Afrikan vauraimpia, ei se estänyt maan sisäisiä konflikteja syntymästä. Vuodesta 1999 asti valtion sisällä on kuohunut. Maassa on jatkuvasti suuri määrä ranskalaisia ja afrikkalaisia rauhanturvaajia.

Maan ilmasto on rannikolla trooppinen ja pohjoisessa puolikuiva. Maan pohjoisosassa on kolme vuodenaikaa: kuuma ja kuiva (marraskuu-maaliskuu), kuuma ja kuiva (maaliskuu-toukokuu) ja kuuma ja kostea (kesäkuu-lokakuu). Maan pääkaupunki on Yamoussoukro, mutta hallinnollisena pääkaupunkina toimii Abidjan, jossa muiden maiden konsulaatitkin yleisesti toimivat.

Maassa on kolme kansallispuistoa, jotka ovat myös Unescon maailmanperintökohteina. Matkailijoita varoitetaan jatkuvasti maan epävakaasta tilasta ja etenkin pohjoisen alueen väkivaltaisuuksista. Ennen matkaa Norsunluurannikolle matkailijan tulisi tiedustella maan tilanteesta oman maansa suurlähetystöstä tai ulkoministeriöstä.

Maan sisällä matkustaminen on verrattain helppoa, koska tiet ja bussiyhteydet ovat hyvässä kunnossa. Jatkuvat sotilaalliset tarkastuspisteet voivat lisätä kuitenkin tunteja matkantekoon. Etenkin ranskalaisia matkaajia kehotetaan vahvasti välttämään Norsunluurannikkoa. Sotilaan asenne länsimaista matkaajaa kohtaan muuttuu heti kun selviää, ettei hän matkusta ranskalaisella passilla. Yleisesti ottaen kuitenkin kaikkien maiden ulkoministeriöt suosittelevat pysymään poissa Norsunluurannikolta. Tässä Suomen lähetystön tiedote viime kesäkuulta: ” Tarpeetonta matkustamista Norsunluurannikolle tulee välttää epävarman turvallisuustilanteen vuoksi. Yleinen turvallisuustilanne maassa on epävakaa, eikä matkustamista maahan suositella kuin erityisistä syistä.”

This article has 1 comment

  1. Korkeinta on maan koillisosassa Nyika -tasangolla joka on noin 2150 metria merenpinnan ylapuolella. Ylatasankoa halkovat suuret jokilaaksot Zambezi Kafue Luangwa joiden alueilla maan pinta on huomattavasti alempana kuin laaksoja ymparoivalla ylatasangolla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.