Marokko

Marokko on valtiomuodoltaan perustuslaillinen monarkia. Sen virallinen kieli on arabia, mutta paikalliset puhuvat myös ranskaa. Marokon pääkaupunki on Rabat ja suurin kaupunki puolestaan Casablanca, joka on myös Marokon taloudellinen keskus. Väkiluvultaan Marokko on maailman neljänneksi suurin arabimaa Egyptin, Sudanin ja Algerian jälkeen.Marokko on varsin mainio lomakohde ympäri vuoden. Kuumasta säästä ahdistuvien kannattaa kuitenkin matkustaa sinne mieluiten keväällä tai syksyllä. Alle kolmen kuukauden oleskelua varten viisumia ei tarvitse hankkia. Marokon suurlähetystö kuitenkin suosittelee, että passin on hyvä olla voimassa vähintään 3kk matkan päättymisen jälkeen. Useat eurooppalaiset lentoyhtiöt lentävät sekä Casablankaan että muihin Marokon kaupunkeihin. Monet reissaavat Marokkoon myös Espanjanmatkan yhteydessä, sillä sinne pääsee mukavasti laivalla. Marokko on etenkin interreilaajien suosima kohde.

Marokko on suosittu turistikohde eikä vähinten siellä sijaitsevien jopa kahdeksan UNESCO:n maailmanperintökohteen ansiosta. Maa herättää monissa eksoottisia, jopa mystisiä mielikuvia notkuvista appelssiinipuista, basaareista ja kuumista öistä. Matkustaminen sinne on myös hyvä keino tutustu historiaan. Tangerissa olet Afrikantähden ensimmäisessä ruudussa ja seikkailu odottaa!

Tavat ja turvallisuus

Afrikkaan matkaaminen tuntuu monista epäilyttävämmältä kuin Eurooppassa reissaaminen. Riski tulla ryöstetyksi ei kuitenkaan ole Marokossa sen pahempi kuin muuallakaan Etelä-Euroopassa.

Silmät kannattaa pitää kuitenkin auki etenkin liikenteessä, sillä vanhat autot hurjastelevat jalankulkijoita useinkaan huomioita. Myös taskuvarkaita sekä huijareita kannattaa varoa ja naisten kannattaa liikkua kaduilla seurueissa. Pukeutumisen suhteen Marokko on selvästi Suomea pidättyvämpi maa. Turisti voi kunnioittaa perinteitä esimerkiksi verhoamalla paljaat käsivarret huiveilla.

Marokon kulttuuriin kuuluu myös ystävällinen kohtelu, johon liittyy usein pienen palvelurahan tai vastavieraanvaraisuuden toivo.

Mitä tehdä Marokossa?

-Basaarit

Markkinakojut ja basaarit tarjoavat ainutkertaisen shoppailuelämyksen. Pöydät notkuvat kankaista ja kuivatuista hedelmistä. Basaareissa käydään sanaharakkaa, sillä tinkiminen kuuluu asiaan. Taitava hinnasta väittelevä voi tehdä kojuista edullisia löytöjä ja samalla päästä keskustelemaan paikallisten kanssa.

-Atlas-vuoristo

Lumihuippuisella Atlas-vuoristolla seikkaileminen on kokemus, jota maisemista nauttivien marokonkävijöiden ei kannata jättää väliin.

-Fez

Fez on Marokon suurin ja sokkeloisin vanhakaupunki.

Marokon keittiö

Marokkoon matkustava pääsee varmasti nauttimaan pohjoisafrikkalaisista herkuista. Pöydistä löytyy esimerkiksi kuskusia, kalaruokia sekä mezejä. Miltei joka ravintolassa tarjoillaan ruukuissa kypsytettyä taginea, joka sisältää lihaa, kalaa ja kasviksia erilaisin yhdistelmin.

Marokossa kannattaa siemailla minttuteetä, jota paikalliset nauttivat melkein yhtä tiuhalti kuin suomalaiset juhlamokkaa. Tee toimii hyvänä virkistäjänä kuuminakin päivinä.

Vaikka Marokko on suhteellisen konservatiivinen muslimimaa, siellä valmistetaan myös viiniä ja olutta. Alkoholijuomia myydään laajasti suuremmissa supermarketeissa. Kansankuppiloissa ei anniskella, mutta alkoholia saa ulkomaalaisten ja vauraampien marokkolaisten suosimissa ravintoloissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.