Malediivit – Valkohiekkainen paratiisi

Malediivit täyttää kaikki ne vaatimukset, jotka asetetaan paratiisisaarelle. Saaresta löytyy hiekkaa, sademetsää, aurinkoa, maailman parhaimmat surffirannat ja letkeä rantatunnelma.

Malediivit ovat Intian valtameressä sijaitseva saariryhmä. Maahan lasketaan lukeutuvan 1 190 korallisaarta, jotka ovat jaoteltu 26:een koralli atolliin. Näistä saarista 200 on asutettuja ja 80 näistä on turistikeskuksia. Saariryhmä sijaitsee Intian lounaispuolella ja ne lasketaan kuuluvan osaksi Etelä-Aasiaa.Malediivit olivat aiemmin sulttaanikunta Iso-Britannian ja Alankomaiden alaisuudessa, nykyään maa on kuitenkin tasavalta. Maata hallitsi pitkään rautaisella otteella Maumoon Abdul Gayoom, joka ei esimerkiksi epäröinyt heittää toisinajattelijoita vankilaan. Hallitsija valittiin uudelleen viisi kertaa, kuitenkin enemmän tai vähemmän vaalivilpin ansiosta. Kansan vastus hallintoa kohtaa kulminoitu väkivaltaisiin mellakoihin vuosina 2003 ja 2004.

Väestö koostuu pääosin sunnimuslimeista ja saarten kulttuuri on sekoitus etelä-intialaista sekä singaleesi- ja arabivaikutteita. Vaikka esimerkiksi alkoholi, sianliha ja muiden uskontojen harjoittaminen on kiellettyä asutuilla saarilla, annetaan turistikohteiden elää ”kuplassa”, jossa kaikki on sallittua.

Malediivit ovat erittäin suosittu häälomakohde, mutta tekemistä löytyy laajalti muillekin kuin umpirakastuneille pareille. Suosituin aktiviteetti saarella on sukeltaminen. Veden kirkkaus on todella upea ja merenalainen elämä yksi maailman värikkäimmistä.

Malediivien saaret on jaettu kahteen osaan: turisteille ja paikallisille. Turistit pääsevät paikallisen väestön asuttamiin saariin hankalasti, sillä vieraileminen muualla kuin pääkaupungissa tai lomakeskuksissa vaatii kulkuluvan Atolliministeriöltä. Ministeriö ei kuitenkaan myönnä lupaa ellei henkilöllä ole esittää kutsua saarella asuvalta. Malediivit on kallis turistikohde ja siellä ei ole edullisia vaihtoehtoja majoitukseen tai liikkumiseen.

Malediivit on maailman matalin valtio, 80 prosenttia sen pinta-alasta on alle metrin korkeudella. ovat suosittu häälomakohde.

Malediivien elinkeino tulee turismista. Vuonna 2006 Malediiveilla kävi 600 000 turistia. Kalastus on Malediivien toinen tärkeä elinkeino.

Malediivilaiset ovat enimmäkseen sunnimuslimeja ja paikallinen kulttuuri on sekoitus Etelä-Intiaa ja Arabiaa.

Malediivit ja viisumi

Malediiveilla on harvinaisen helppo viisumipolitiikka. Jokainen matkaaja saa saapuessaan 30 päivän viisumin, jota voidaan jatkaa pääkaupungissa 90 päivän verran, ehtona on kuitenkin ilmoittaa asuinpaikkansa maassa asumisen ajaksi.

Alkoholin ja porsaanlihan tuominen maahan on ehdottomasti kielletty ja kaikki matkatavarat läpivalaistaan näiden tuotteiden varalta lentokentällä. Maasta ei myöskään saa viedä mukanaan hiekkaa eikä simpukoita.

Malediivit ja ilmasto

Malediivit kuuluvat trooppiseen vyöhykkeeseen, jossa saa auringonvaloa rutkasti joka päivä. Lämpötila Malediiveilla on yli 30 astetta läpi vuoden. Monsuunisateiden aikana toukokuusta elokuuhun Malediiveilla on kosteampaa.

Vuonna 2004 tsunami teki pahat tuhot Malediiveilla. Tsunami vaikutti kolmasosaan väestöön ja jätti 29 000 ihmistä kodittomaksi.

Liikkuminen Malediiveilla

Malediiveilla voi liikkua veneillä, lentotakseilla ja yksityisillä jahdeilla. Veneitä voi verrata länsimaiden autoihin, niin yleisiä ne ovat Malediiveilla. Lentokoneet ja jahdit ovat enimmäkseen varattuja turisteille. Veneet eivätkä lentokoneet liiku öisin, joten jos lentosi saapuu lentokentälle myöhään illalla, varaudu siihen, että joudut yöpymään Malessa tai lentokenttähotellissa.

Lentokoneella liikkuminen on kätevää Malediiveilla, sillä kaikkiin kohteisiin ja saariin lentää alle 45 minuutissa.

Aktiviteetit Malediiveilla

Malediiveilla kannattaa ainakin sukeltaa. Usean kymmenen kilometrin mittaiset koralliriutat ovat huikeita nähtäviä. Malediiveilla vesi on kirkasta, joten veden pinnan alaiseen maailmaan pääsee tutustumaan erittäin tarkasti. Malediiveilla tapaat kaikki eksoottisimmat merten asukit – haita unohtamatta. Paras aika sukeltamiselle on tammikuussa huhtikuuhun, jolloin meri on tyyni. Tällöin näkyvyys veden alla voi olla jopa 30 meriä. Sääli sinänsä, mutta sukeltaminen on Malediiveilla kallista Aasian standardeihin verrattuna

Malediivien nähtävyydet:

Male
Malediivien pääkaupunki on Male. Se on myös Malediivien suurin kaupunki. Se on myös ainoa paikka resortien ulkopuolella, josta löytyy ravintoloita.

Paikallisten vinkit

  • Alkoholi, possun liha, koirat ja paljastavat vaatteet ovat kiellettyjä julkisilla alueilla, mutta resorteissa näihin kieltoihin ei törmää. Malediiveille ei myöskään saa tuoda alkoholia, possun lihaa tai pornografiaa. Viranomaiset läpivalaisevat kaikki matkalaukut saapuessasi maahan.
  • Malediiveilla kannattaa pistäytyä jos mahdollista Malen pienissä kahviloissa, joita kutsutaan hotaaksi. Niissä saa perinteistä malediivilaista ruokaa erityisen edullisesti.
  • Malediiveilla paikallisia vapaapäiviä ovat perjantai ja lauantai.
  • Hiekan ja simpukoiden poisvienti maasta on kielletty
  • Vältä Fun Islandia, joka on kokonaan turisteja varten tehty kohde. Saari jossa ei ole yhtään paikallista asutusta/kulttuuria.

This article has 1 comment

  1. Olimme häämatkalla Malediiveilla viime syksynä ja aivan ihana ja rento paikka, tahtoo Malediiveille heti uudestaan 🙂 Olimme ihanimmassa paikassa mitä en edes voinut kuvitella olevan olemassa. Lensimme pinellä vesitaso lentokoneella Baa atollilla sijaitsevalle Soneva Fushi by Six Senses resortille. Olimme siellä kaksikerroksisessa Crusoe Villassa, jossa oli oma romanttisen pieni merivesi uima-allaskin jossa saimme kahdestaan nautiskella omassa rauhassa. Saimme matkan häälahjaksi ja hiukan kauhistuin kun jälkeenpäin kuulin mitä se oli maksanut yli 500eur yö… mutta oli todellakin sen arvoista. Romanttinen ja rauhallinen paikka. Ruoka oli aivan taivaallista ja palvelu pelasi koko ajan. Paikka ei ole mikään ihenostelupaikka missä tarvitsisi pukeutua illalla liian hienosti ja tämä sopi meille erinomaisesti. Meloimme kajakilla, pyöräilimme saarella, uimme, snorklasimme (mieheni kävi sukeltamsassa ja kehui paljon) ja katselimme iltaisin tähtiä rannalla löhöillen (saarella on myös observatorio, jossa kävimme katsomassa planeettoja) ja mikä ihaninta shampanjaa oli koko ajan tarjolla shampanja baarissa 🙂

    Malediivit on niin iso kokonaisuus eri saaria, että harmittaa kun moneen paikkaan ei keritty. Kävimme pikaisesti Malessa jossa on tosiaan Male Fish market ainakin nähtävä. Nyt on saaria muutamia nähty ja jos lapsenlapset eivät enää näe saaria vedennousun takia, niin äipällä on nyt ainakin paljon kuvia mitä näyttää lapsille. Suosittelen käymään myös muillakin saarilla jos vain mahdolilista. Kuulin että Malediiveilla olisi kauniita saaria vaikka miten paljon lisää ja esim. Biyadoo Island South Ari atollilla, Veligandu Island beach North Male atollilla, Banana Reef, North Male atollilla (suurenmoinen sukelluspaikka) ja Ziyaraaifushin saari olisi näkemisen arvoinen. Nämä jäi tosin näkemättä ja noita paikallinen opas kehui Malessa kun törmäsimme siellä asuvaan oppaaseen. Suosittelen kaikille häämatkalaisille ja kenelle tahansa kuka haluaa nähdä Malediivit ennenkuin ne uppoavat 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published.