Malaga

On silmissäs Andalusian yöt
ja pimeessä pääni sun rinnoilles lyön
en uskalla edes ääneen hengittää
ja tuoksusi vie tajuntani pimeään

Málaga on luultavasti Aurinkorannikon kaupungeista viimeinen, joissa Andalusian yöt voivat vielä olla sitä, mistä Dingo laulaa. Kaunis ja vilkas kaupunki on turisteista huolimatta säilyttänyt kulttuurinsa ja lämpöä sykkivän andalusialaisen tunnelman.

Ensi viikolla, 13.–20.8, Málagassa vietetään feriaa. Tuolloin kaikki vanhat perinteet laskeutuvat kaupungin kaduille, ja viikon ajan 600 000 asukkaan kaupunki soittaa kastanjetteja ja tanssii flamengoa turistien kanssa ilman huolta huomisesta. Feria juhlistaa kaupungin siirtymistä vuonna 1487 maureilta katolisten hallintaan.

Málaga on loistava kohde niille, jotka haluavat loikoilla mukavasti hiekkarannalla, shoppailla ja asua länsimaisessa hotellissa, mutta silti aistia erilaisen kulttuurin hajuja, makuja ja ääniä. Málaga on ehdottomasti turistikaupunki, mutta turistit eivät ole pilanneet sitä. Yhtenä syynä tähän voi olla paikallisten loputon ystävällisyys ja vieraanvaraisuus.

Málaga on täynnä historiaa

Málaga on perustettu jo ajanlaskumme alussa. Tuolloin siellä asuivat muinaiset foinikialaiset. Eri ajanjaksot ovat jättäneet jälkiään kaupunkiin, joka tänä päivänä viehättää arkkitehtuurillaan ja perinteisellä kulttuuritarjonnallaan.

Yksi vanhimmista ja kuuluisimmista nähtävyyksistä on antiikin Rooman aikainen amfiteatteri. Amfiteatteri on kaivettu esiin vasta 1950-luvulla. Sitä on todennäköisesti käytetty viimeksi 200-luvulla.

Málagan tärkeimmät nähtävyydet ovat lähellä toisiaan, joten niihin on helppo tutustua lyhyemmässäkin ajassa. Amfiteatterin läheltä löytyvät muun muassa Malagan kaunis yksitorninen katedraali, Gibralfaron linna ja Alcazaban linnoitus.

Oman mainintansa ansaitsee yksi maailman kuuluisimmista taiteilijoista: Pablo Picasso. Picasso oli kotoisin Málagasta ja toivoi jo eläessään saavansa museon kotikaupunkiinsa. Nykyään taiteilijalle on oma museo ja tämän syntymäkoti on lisäksi avattu yleisölle.

Paikallisten vinkkejä

  • Ilta- ja yöelämää on Málagassa tarjolla niin paljon kuin sielu sietää. Paras tapa aloittaa juhlat on mennä jollekin kaupungin monista kattoterasseista drinkille ja maisemia katselemaan. Paikkoihin on vapaa pääsy.
  • Kaupungin kaljaa ovat mojitot. Niitä saa todella halvalla, mutta taso vaihtelee reilusti. Ota suosiolla kalliimpi, jos olet laadun ystävä. Jos määrä mielestäsi korvaa laadun, litra mojitoa irtoaa vitosella.
  • Kun tilaat kahvin, joudut samalla määrittelemään maidon määrän. Kahvintarjoilutapoja on kahdeksan, mutta kahviloissa pärjää neljällä: coffee solo (ei maitoa), coffee cortado (pikkuruinen loraus maitoa) coffee mitad (puolet kahvia, puolet maitoa) ja coffee sombra (25 % kahvia, 75 % maitoa)
  • Maista Málagan erikoisuuksia: uppopaistettua kalaa ja marinoituja anjoviksia.
  • Ota kaupungilla rennosti, että saat kaiken irti hyvästä tunnelmasta. Hymyile ja moikkaile takaisin, kun paikalliset tervehtivät. Ferian aikaan sinua voidaan jopa hakea kadulla vauhdikkaaseen tanssiin. Jos vain uskallat lähteä mukaan, pistä huoletta jalalla koreasti.

Välimerellinen ruoka- ja juomatarjonta

Málaga on siitä harvinainen turistikohde, että siellä on mahdollista syödä terveellisesti. Merenrantakaupungissa on uppopaistetun kalan ja anjovisten lisäksi tarjolla runsaasti muunkinlaisia kaloja ja äyriäisiä. Erityisen hyviä meriruokaan keskittyneitä ravintoloita on El Palon kaupunginosassa. Esimerkiksi avotulella paistetut sardiinivartaat ovat hyviä, eikä sellaisiin juuri törmää muualla.

Málaga on kahden vuoren välissä. Jos matkustat vuoristoon, tarjolle tulee riistaruokaa ja Rondan tapaan valmistettua härkää. Vegetaristit löytävät vuoristoravintoloiden lautasilta lähellä kasvavia vihanneksia taitavasti valmistettuna.

Perinteistä andalusialaista ruokaa ovat erilaiset keitot. Myös Málagasta saa herkullisia kevyitä keittoja, joista moni on valmistettu pelkistä kasviksista.

Maurien vallan aika näkyy jälkiruoissa, joissa käytetään runsaasti manteleita ja hunajaa.

Perinteiset turistiruokapaikat ovat tietysti todella yleisiä Málagassa. Pippuripihviä ja kanafileetä saa lähes kaikkialta, pizzasta ja pastasta puhumattakaan. Kaupungilla törmää tuon tuosta McDonald’siin ja muihin länsimaisiin ketjuihin. Aidon andalusialaiskokemuksen saadakseen ja sitä suojellakseen kannattaa ehkä kuitenkin suosia paikallista ruokaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.