Lontoo hurmaa kaupunkimatkailijan

Lontoo yllättää matkailijan olemalla samalla kotoisa, perinteikäs ja äärimmäisen moderni. Thames-joen varrella sijaitsevan kaupungin rytmiin pääsee vauhdilla kiinni ja se pitää tiukasti kiinni otteessaan. Moni Lontooseen matkaava saattaakin alkaa nopeasti haaveilla kaupunkiin muuttamisesta. Kaupungin lauhkea ilmasto ei ole ole useinkaan niin sateinen tai kalsea kun uskotellaan.

Tapahtumat Lontoossa

Lontoossa on tarjolla jokaiselle jotakin tapahtumatarjontaa, niin kuluneelta kuin se kuulostaisikin. Kaupungin teatterielämä on vireää ja klassikkomusikaalit ovat todellisia spektaakkeleja. Lontoo on myös ennen kaikkea populaarikulttuurin pääkaupunki, jonne tuoreet virtaukset päätyvät ensimmäisinä . Ajankohtaisimman tiedon esimerkiksi konserteista, näyttelyistä ja ensi-iltaelokuvista saa esimerkiksi lukemalla menotietoja metroasemilla jaettavista ilmaisjakelulehdistä. Kesäisin kaupunki täyttyy myös ulkoilmakonserteista ja festivaaleista, joista kannattaa ottaa selvää etukäteen.

Liikkuminen Lontoossa

Lontoo on tyypillinen metropoli, jonka julkinen liikenne toimii tehokkaasti. Heathrown lentokentältä keskustaan kulkee metro. Kauemmilta Stanstedin ja Gatwickin lentokentiltä keskustaan pääsee puolestaan esimerkiksi busseilla milloin vain. Liikkumisen hitaus voi kuitenkin yllättää ja lyhyidenkin matkojen taittamiseen on syytä varata reilusti aikaa etenkin ruuhkaisimpina tunteina.

Kaupungin ihmetteleminen punaisen bussin toisesta kerroksesta ja sokkeloisissa, mutta selkeissä metrotunneleisssa sompaileminen ovat olennainen osa Lontoo-elämystä. Edullisimmin matkustamaan pääsee ostamalla Oyster-cardin, jolle voi ladata yksittäisiä matkoja tai matkustuspäiviä tarpeen mukaan. Bussit kulkevat koko yön ja taksiliikennekin toimii.

Perinteisiä nähtävyyksiä

Big Ben on Thames-joen rannalla sijaitseva parlamenttitalon kellotorni. Se on muodostunut yhdeksi Lontoon symboleista.

Westminster Abbey on goottilaistyylinen kirkko, jossa moni Englannin kuninkaallinen on kruunattu, haudattu tai vihitty.

London Eye on maailman kolmanneksi korkein maailmanpyörä.

Museot

Vaikka Lontoota sanotaankin kalliiksi kaupungiksi, suurimpiin museoihin ei ole sisäänpääsymaksuja, koska  päättäjät ovat halunneet pitää ne kaikkien ulottuvilla. Tämän seurauksena kaupunkia kierrellessään voi ottaa ilmaiseksi haltuun lähes koko taidehistorian. Lyhyelle lomalle lähtevän ei kannata kuitenkaan lannistua valinnanvaran laajuuden edessä, vaan valita kohteet kiinnostuksen mukaan.

  1. Valtava British Museum esittelee periaatteessa koko maailmankulttuurin kehityksen muumioista nykypäivään.
  2. National Galleryssa on nähtävillä laaja kokoelma eurooppalaisia taideaarteita 1700-luvulle asti.
  3. Victoria and Albert Museumissa voi tutustua taideteollisuuteen ja esimerkiksi sisustus-ja pukutaiteen historiaan.
  4. Tate Modernin upeissa tiloissa on esitteillä modernia taidetta. Museon kattokahvilassa voi siemailla espressoa ja ihastella postikorttimaisia näkymiä yli Thamesin joen.
  5. Science Museum on tiede-ja tekniikkamuseo Kensingtonissa. Maailmannäyttelyn tunnelmissa voi ihmetellä esineistöä höyrykoneista formula-autoihin.
  6. Natural History Museum – Luonnontieteellisen museon kokoelmissa on nähtävissä vaikka mitä.
  7. Julkkiksia voi bongailla perinteikkäässä Madame Tussaud‘sin vahakabinetissa. Tänne haikailevan kannattaa varautua jonoihin ja pääsymaksuun.

Shoppailua ja elämää Lontoon kaupunginosissa

Lontoon monipuolista kauppa-ja ravintolatarjontaa on turha alkaa määrittelemään yhdessä lauseessa. Tuskin kukaan lähtee täältä kotiin tyhjän matkalaukun kanssa.

Oxford Street

Oxford Street on suuri katu Lontoon ytimessä. Sen varrelta löytyy keskeisimpien kauppaketjujen suurimmat kaupat. Esimerkiksi Topshopin suuruudenhullusta ja ärsykkeidentäyteisestä ostosinfernosta on turha kuvitella selviävänsä minuuteissa.

Soho

Sohosta löytyy pieniä liikkeitä, mutta  huipputrendikäs kaupunginosa houkuttelee ennen kaikkea kattavalla ravintola-ja yöelämällään.

Camden

Camdenissa on edelleen aivan oma, särmikäs tunnelmansa. Sen viikonloppuiset markkinat ja edulliset pikkuputiikit ovat tutustumisen arvoisia etenkin rokkityylistä kiinnostuneille.

Notting Hill

Idyllisen pastellisävyisestä Notting Hillistä tuli samannimisen elokuvan seurauksena romantiikannälkäisten anglofiilien pyhiinvaelluskohde.

Brick Lane

Boheemin Brick Lanen ympäristössä on lukuisia paikallista designia myyviä pikkuliikkeitä ja edullisia vintage-kauppoja. Inspiraatiota pukeutumiseen voi hakea alueella liikkuvilta shoreditchiläisiltä, jotka yhdistelevät kirpparivaatteita ja designia tyylikkäiksi kokonaisuuksiksi.

Puistot

Viheralueet ja puistot ovat kaupunkilaisille tärkeitä. Hyde Park on Lontoon tunnetuin puisto, jonne paikalliset tulevat usein rentoutumaan ja pikniköimään. Kensington Gardens on yksi kuninkaallisista puutarhoista, joka on tunnelmaltaan hieman virallisempi ja juhlallisempi kuin vaikkapa Hyde Park. Lontoon pohjoispuolella sijaitseva Hampsted Heath on puolestaan lontoolaisten rakastama maalaisidylli. Jo 1700-luvun runoilijat pitivät kaunista Hampsted Heathia inspiraation keitaana.

Syöminen Lontoossa

Pubit

Autenttisen (lue: rasvaisen ja suolaisen) brittiruuan ystäville parhaan ympäristön tarjoavat lukuisat pubit, joihin lontoolaiset kokoontuvat tapaamaan ystäviään töiden jälkeen. Pubeja ei kannata etsiä ihan ydinkeskustasta, mutta paikallisten suosimia paikkoja voi löytää lähes joka kaupunginosasta.  Näistä saa useimmiten esimerkiksi erilaisia täytettyjä sandwichejä, paikallisia oluita ja tietenkin fish and chipsejä edulliseen hintaan.

Etniset ravintolat

Etniset ruokapaikat kuuluvat monikulttuuristuneen Lontoon ruokaperinteisiin lähes yhtä itsestäänselvästi kuin fish and chipsit. Jos peribrittiläinen höttö ei kiinnosta, tarjolla on oikeastaan koko maailman keittiö. Etenkin Sohon Chinatown on tutustumisen arvoinen alue.

Take away

Lontoossa kävelevä voi kiinnittää huomiota take away-paikkojen täyteyteen ja siihen että ihmiset syövät eväitään kiireen keskellä esimerkiksi julkisessa liikenteessä. Hyvän sään sattuessa lontoolaiset suuntaavat piknikeille kaupungin viihtyisiin puistoihin. Esimerkiksi Pret a manger-ketjun tuoreet kolmioleivät ovat testaamisen arvoisia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.