Loma kiihkeässä Berliinissä

Berliini on noussut monen suomalaisten suosikkikaupungiksi, eikä ihme. Kaupungin hintataso on päätähuimaavan alhainen, historia on kiehtova ja uusi kaupunkikulttuuri häikäisevän rikas. Matka Berliiniin kestää lentäen vaivaiset pari tuntia. Kun kaupungin vuokratkin ovat alhaiset, ei ole ihme, että moni suomalainen luovan alan työntekijä jopa muuttaa kaupunkiin lyhyeksi aikaa. Berliini ei ole nykyisin klassisen kaunis kaupunki samalla tapaa kuin vaikka Pariisi. Yhtenäisyyden sijaan kaupunki viehättää omaleimaisuudellaan ja rosoisuudellaan.

Vaikka tunnelma on sekalainen ja boheemi, kaupunki pidetään äärimmäisen siistinä. Esimerkiksi kierrätyksestä ja yleisestä puhtaudesta huolehditaan lähes joka nurkalla.

Kaupungissa liikkuminen

U-bahn ja S-bahn

Berliinin metro eli U-bahn muodostaa yhdessä lähijunan ja metron kaltaisen S-Bahnin kanssa Berliinin joukkoliikenteen rangan. Näitä verkkoja hyödyntämällä pääset periaatteessa minne vain ympäri kaupunkia. Paljon reissaavien kannattaa hankkia kausikortti niiden päivien ajaksi, jotka aikoo kaupungissa viettää.

Polkupyörä

Auton vuokraamisen sijaan Berliinin kiertelyyn voi suositella polkupyörän vuokraamista. Pyörää pidetään Berliinissä  arvostettuna ja ekologisena kulkuneuvona, ja pyöräilijöille on olemassa omat reittinsä ja sääntönsä. S- ja U-bahneihin saa viedä lisämaksusta pyörän mukanaan. Pyöräparkkeja löytyy joka nurkalta.

Berliinin nähtävyyksiä

Branderburgin portti – kaupungin symboli ja ainoa jäljellä oleva portti, joka aikoinaan johti kaupunkiin.

Checkpoint Charlie – kylmän sodan symboli, joka kuvaa idän ja lännen eroa. Itäsaksalaisille se merkitsi aikanaan porttia vapauteen. Portin yhteydessä on museo.

Museoiden saari – UNESCOn maailmanperintölistalla olevan museonrakennukset sijaitsevat Spree joen rannalla kaupungin keskustassa. Museoiden suuret valikoimat sisältävät taideaarteilta kaikilta vuosisadoilta. Saari tarjoaa oivalliset mahdollisuudet ottaa kulttuurihistoria haltuun ja kävellä jalkansa samalla kipeiksi.

TV-torni – Alexanderplatzilla sijaitsevassa tornissa kannattaa käydä drinkillä ja ihailla näkymiä Berliinin ylle.

Ruoka

Ulkona syöminen on Berliinissä usein hyvin edullista. Viikonloppuaamuisin kannattaa aloittaa päivä pitkällä ja runsaalla brunssilla jossakin Berliinin lukuisista ravintoloista. Perinteisen saksalaisen keittiön lisäksi kaupungissa voi herkutella koko maailman keittiöiden antimien parissa.Myös turkkilainen kebab ja falafel ovat täällä ehdottomasti kokeilemisen arvoisia.

Shoppailu

Kierrätysystävällisessä Berliinissä on helppo tehdä vintage- ja second hand- löytöjä. Kesäisin valtavat ulkoilmakirppikset valtaavat kaupungin puistot. Lisäksi lähes kaikki kansainväliset kauppaketjut löytyvät Berliinin kaduilta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.