Kypros

Kypros on Välimeressä sijaitseva saari. Se on Sardinian ja Sisilian jälkeen suurin Välimeren saari. Nykyisin saari on jakautunut etelä- ja pohjoisosaan. Kreikkalaisten asuttama eteläosa on Kyproksen tasavaltaa ja pohjoisosaa asuttaa turkkilainen väestö. Pohjoisosa on Turkin miehittämää aluetta, jota maa pitää Pohjois-Kyproksen tasavaltana. Mikään muu maa Turkin lisäksi ei ole tunnustanut tasavallan olemassaoloa.

Saaren ilmasto on välimerellinen, johon kuuluu kuumat ja kuivat kesät kesäkuusta syyskuuhun. Kostea ja kolea talvikausi kestää marraskuusta maaliskuuhun. Aurinko saarella paistaa läpi vuoden, huhti-syyskuu -akselilla aurinkoisia tunteja on päivässä keskimääri 11.

Saarella on paljon annettavaa kaikenikäisille matkustajille. Nuoriso suosii etenkin etelässä sijaitsevaa Aiya Napan kaupunkia, jota pidetäänkin saaren bilekeskuksena. Hieman vanhemmille tai rauhaa rakastaville sopii esimerkiksi Protaras, jonka kristallinkirkas vesi luomaa matkaajan kuin matkaajan. Protaras sijaitsee vain 10 kilometrin päässä Aiya Napasta, joten molempiin kohteisiin tutustuminen samanaikaisesti on mahdollista.

Kyproksen eteläisenpuoliskon valuuttana toimii nykyään euro. Suurin osa maan väestöstä puhuu hyvää englantia, eli kielimuurista ei tule huolehtia. Suomesta matkoja Kyprokselle järjestää esimerkiksi Tjäreborg, jonka kohteisiin kuuluvat: Aiya Napa, Protaras, Larnaka ja Limassol. Kun Suomessa vallitsee pimein talvin muista, että Kyproksella aurinko paistaa aina!

Tarunhohtoinen Kypros tarjoaa elämyksia jokaisena vuodenaikana. Matkustajaa hellivät henkeäsalpaavat näkymät, upeat hiekkarannat ja se tärkein, aurinko. Kyproksella loma tuntuu lomalta. 9 000 vuoden historia takaa, että kulttuurinälkä tulee Kyproksella tyydytettyä. Kyprosta tituleerataan rakkauden jumala Afroditen syntykodiksi. Kyproksessa pystyy harrastamaan lukemattomia vesiaktiviteetteja, kalastusta, maastopyöräilyä, vaellusta ja golfia. Kypros on Välimeren kolmanneksi suurin saari, joka sijaitsee kolmen mantereen risteyskohdassa. Maneralaattojen liikkeestä johtuen Kyproksella tapahtuu vuosittain maanjäristyksiä, jotka ovat voimakkuudeltaan 3-4,5 Richterin asteikolla mitattuna. Välimeren ilmasto pitää huolen, että lämpötila Kyproksella pysyy suurimman osan vuotta yli 30 asteessa. Kylmimpänä kuukautena eli tammikuussa lämpötila pyörii 20 asteen paikkeilla. Saarella järjestetään massiivisia tapahtumia viikottain.

Kypros on turvallinen matkakohde, jossa ulkomaalaisiin turisteihin kohdistuva rikollisuus on vähäistä. Kypros on myös helppo matkakohde, sillä turismista pitkälti elinkeinonsa saavat kyproslaiset osaavat puhua hyvin englantia.

Kyproksen kaupungit

Kyproksen tärkeimmät kaupungit ovat Nikosia, Larnaka ja Limassol.

Nikosia

Nikosia eli Lefkosia on Kyproksen pääkaupunki, joka sijaitsee keskellä saarta. Kaupunki sijaitsee saaren turkkilaisten miehittämällä alueella. Nikosia onkin ainoa pääkaupunki maailmassa, joka on jaettu kahtia. Kaupungin keskusta on muurien ympäröimä. Muurin kuuluisin kohta on Famgustan portti (Pyli Ammochostou). Tätä lähellä kulkee myös Vihreä linja, raja joka erottaa Kyproksen tasavallan Turkin valtaamassa saaren pohjoisosasta. YK valvoo kaupungin demilitarisoitua ”vihreää linjaa”. Historian lehtien havinan kuulee Nikosian kaduilla helposti. Nikosia on Kyproksen kaupungeista monipuolisin – kaupungista löytyy historiallisia monumentteja, ravintoloita, tavernoja ja vilkas yöelämä. Mikäli shoppaaminen kiinnostaa, kannattaa suunnata Nikosiaan päiväksi tai pariksi.

Nikosiassa kannattaa ehdottomasti pistäytyä kaupungin korumuseossa ja taidekeskuksessa.

Limassol

Saaren tärkein satamakaupunki Limassol on Kyproksen toiseksi suurin kaupunki. Samalla se on suosituin rantalomakohde ja kyproslaisen viiniteollisuuden keskus. Limassolissa järjestetään kahdesti vuodessa suurtapahtuma: keväisin naamiaiskarnevaali ja syksyisin viinifestivaali. Limassolissa ollessa kannattaa pistäytyä ainakin Apollonin temppelissä, Curiumin amfiteatterin raunioilla sekä Kolossin linnassa.

Larnaka

Kyproksen kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Larnakassa. Larnaka tarjoaa rantakadullaan shoppailusta kiinnostuneelle merkkiliikkeitä ja kahviloiden terasseja. Larnaka on tarkoitettu hintatasoltaan hieman kalliimpi kuin muut paikat. Mutta kaupungissa voi suunnata kävelylle muun muassa näyttävään huvivenesatamaan. Larnakan lähellä sijaitsee Lefkaran kylä, joka on tunnettu pitsinnäköisestä kirjo-ompelustaan, jonka kerrotaan tehneen vaikutuksen jopa Leonardo da Vinciin.

Pafos

Pafos on kalastussataman ympärille rakentunut kaupunki. Nykyään se on vilkas lomakeskus, jossa riittää tekemistä ja nähtävää koko perheelle. Pafos on kuuluisa 1600 vuotta vanhoista mosaiikeistaan ja nämä kannattaakin ehdottomasti nähdä jos Pafoksessa vierailee.

Ayia Napa

Ayia Napa sopii niille, jotka etsivät lomalta enimmäkseen juhlintaa, rantalomaa ja viihdettä.

Kypros ja kulkeminen

Kyproksen moottoritiet ovat hyvässä kunnassa, mutta vasemmanpuoleinen liikenne saattaa suomalaista matkustajaa häiritä. Tästä huolimatta mikäli Kyproksella haluaa liikkua enemmän paikasta toiseen kannattaa harkita auton vuokraamista, sillä julkinen liikenne on Kyproksella lapsenkengissä. Rautateitä ei ole ja bussiliikenne on enemmän ja vähemmän epäsäännöllisiä. Suurimpien kaupunkien välillä (Nikosia, Larnaka, Limassol, Pafos ja Famagusta) bussit kulkevat 2.9 kertaa päivässä. Aikataulut löytyvät täältä.
http://www.intercity-buses.com/start.htm

Kypros ja terveydenhoito

Suomen kansalainen saa Kyproksella terveydenhoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Kortti toimii kuitenkin vain kunnallissairaaloissa ja monissa tilanteissa yksityissairaala voi tarjota nopeampaa ja parempaa palvelua. Tästä syystä vakuutuksen ottaminen on suositeltavaa.

Kyproksen nähtävyydet:

Troodoksen vuoristo
Troodoksen vuoristossa on kuuluisa Olympos vuori. Sen korkein kohta on 1952 metrin korkeudessa. Ajomatka Troodoksen vuoristoon on jo elämys itsessään. Sen ympärillä on lukuisia bysanttilaisia kirkkoja, joista yhdeksän on otettu Unescon Maailman kulttuuriperintöluetteloon.

Paikallisten vinkit:

Aitoa kyproslaisuutta ovat: lefraka-pitsit, kyproslainen konjakki, Commandria-jälkiruokaviini sekä halloumijuusto.

Ennen ulkopuolisilta suljettuna pidetylle Kyproksen turkkilaiselle puolelle pääsee nykyään vierailemaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.