Kuuba

Kuuba on enemmän kuin rommia, sikareita ja hiekkarantoja — Kuubaan matkustava kohtaa sydämellisiä ihmisiä, rumbaa  ja arkipäivän karibialaista reaalisosialismia. Siksi monet palaavat Kuubaan yhä uudestaan.

Kuuba on saarivaltio, joka sijaitsee vain 145 kilometriä USA:n eteläisimpään kohtaan Key Westiin. Ennen vuoden 1959 vallankumousta saari oli etenkin yhdysvaltalaisten turistien suosima kohde, jonna saavuttiin nauttimaan rommista, rannoista ja kasinoista.

Pakettimatka Kuubaan on helppo vaihtoehto

Nykyään näiden kahden maan välisten kansalaisten matkaamista on rajoitettu kovalla kädellä. Siksi valtaosa Kuuban turisteista tulee Euroopasta. Turismi on yhä tärkeä tulonlähde Kuuban valtiolle, jonka vuosittaisista tuloista 44 % tulee matkailusta. Lomakohteet Varadero ja Guardalavaca ovat yleisimmät määränpäät turisteille.

Myös muutama suomalainen matkajärjestäjä tekee matkoja Kuubaan. Rantakohteiden lisäksi matkaan voi yhdistää myös viikon saaren pääkaupungissa Havannassa. Havannan yöelämässä pääset kuuntelemaan vaikkapa Buena Vista Social Club -elokuvasta ja samannimiseltä levyltä tuttuja rytmejä.

Ennen matkaa Kuubaan matkaajan tulee hankkia viisumi, joka maksaa noin 15–25 euroa. Viisumi on voimassa 30 päivää ja sen saa uusittua maassa melko helposti. Maassa on myös lähtövero eli ole valmis maksamaan noin 25 euroa lähtiessäsi maasta. Veroa ei mainosteta juuri ollenkaan, joten pidä huolta, että olet varautunut maksamaan sen lentokentällä lähtiessäsi.

Havanna on seikkailijan kaupunkikohde

Maan pääkaupunki Havanna sijaitsee maan luoteisrannikolla, Floridansalmen rannalla. Havannasta Floridaan on vain 370 kilometriä matkaa. Ilmasto kaupungissa on sama kuin koko maassa eli ympärivuotisesti trooppinen. Tammikuussa keskilämpötila on 22 astetta ja heinäkuussa 28. Kaupunkiloma trooppisessa ilmastossa sopii hyväkuntoiselle — täällä on turha odottaa ilmastoinnin toimivan kulmakahviloissa.

Havannan vanha keskusta La Habana Vieja on UNESCON maailmanperintökohde ja todellinen nähtävyys, siirtomaatyylisine rakennuksineen. Kaupungin arkkitehtuuri on kokonaisuudessaan henkeäsalpaava ja muistuttaa läheisesti esimerkiksi Sevillan ja Granadan vanhoja rakennuksia. Siten matka Havannaan on matka myös eurooppalaisen kulttuurihistorian äärelle.

Taksi on varmasti turistille kätevin tapa liikkua kaupunigssa. Täällä taksit eivät ole Volvoja ja Audeja — niiden sijaan saatat taittaa matkaa 1950-luvun amerikanraudalla tai 80-luvun neuvostovalmisteisella Ladalla. Teoriassa vain valtion viralliset taksit ovat turistille sallittuja kulkuvälineitä, mutta käytännössä sinun on huomattavasti helpompi saada kiinni “laiton” paikallisten käyttämä taksi.

Havannan nähtävyydet

Kun olet saanut tarpeeksesi Maleconilla (rantakadulla) kävelystä, on aika tutustua johonkin kaupungin monista museoista. 1900-luvun historiasta kiinnostuneet ja vallankumousromantiikan elähdyttämät matkalaiset päätyvät varmasti vallankumousmuseoon tutustumaan 1950- ja 1960-luvun vallankumoukseen.

Merenkulusta kiinnostuneen turistin kannattaa tutustua Uuden maailman vanhimmassa linnoituksessa, Castillo de La Fuerzassa olevaan merenkulkumuseoon. Museo esittelee merenkulun historiaa esikolumbiaaniselta ajalta aina 1700-luvulle saakka. Tämä muse on jokaisen lapsena merirosvoista kiinnostuneen turistin suosikkikohde!

Elävää musiikkia tarjolla runsaasti

Lattaritanssien ja Karibian rytmien saarelle houkuttelemat turistit löytävät Havannasta runsaasti tilaisuuksia kuunnella elävää kuubalaista musiikkia. Lähes jokaisessa kaupungin hotellissa ja paremmissa ravintoloissa on omat bändinsä, jotka soittavat vanhoja klassikoita.

Jos haluat kuulla saaren tunnetuimpia tähtiä, ota selvää Hotel Nacionalin ohjelmasta — Hotel Nacionalin yökerhossa esiintyvät saaren suurimmat nimet. Vähemmän tunnetut esiintyjät taas löydät klubeista, joihin turistit eivät välttämättä löydä tietään. Verkon englanninkielisiltä keskustelupalstoilta löydät varmasti parhaat, ajankohtaiset klubivinkit!

Linkit

  • Suomi-Kuuba-seura tarjoaa suomalaisille mahdollisuuksia tutustua Kuubaan ja kuubalaisiin.
  • Cuba Si! on suomenkielinen verkkolehti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.