Krabi – aurinkomatkailijan unelma

Krabi aloitti uransa yhtenä Thaimaan suosituista lomakohteista reppureissaajien lempikohteena. Vielä kymmenen vuotta sitten reissu Krabille oli seikkailu ja paikka oli kuuluisa halvasta kaljasta ja vieraanvaraisista paikallisista. Nykyään Krabi on suosittu turistikohde ja suorat lennot tuovat pakettimatkalaisia kohteeseen päivittäin. Paikallisten ystävällisyys ei onneksi ole muuttunut mihinkään.

Yhdessä esittelyssä ei mitenkään voi kertoa kaikesta, mitä Krabi tarjoaa. Lähde itse paikan päälle, kuuntele paikallisten ja matkailijoiden vinkkejä ja nauti ilmapiiristä. Krabi on jo niin turistoitunut, että sinne pääsee helposti ja siellä pärjää kuka vain. Älä anna tämän hämätä, vaan poimi parhaat puolet palveluista ja näe myös turismin avulla elävä arkinen thaimaalaisuus.

Matkatoimistot tarkoittavat Krabilla yleensä Ao Nangia, alueen suosituinta turistikohdetta, joka on rakennettu kauniin rannan ympärille. Jos Krabille matkustaa, ei kuitenkaan kannata jymähtää rantabungalowiin, vaan tutkia myös lähimaastoja.

Krabi tarkoittaakin oikeasti koko Krabin provinssia, johon kuuluvat Krabi Town, Ao Nagn, Railey Beach ja lähistöllä olevia saaria. Jokainen paikka on vierailun arvoinen.

Krabi Town:

Krabi Towniin pääsee Ao Nangilta kätevästi ”paikallisbussilla”, joka on käytännössä lava-auto. Skootterin vuokraaminen on myös halpaa, jos vasemmanpuoleinen liikenne ei hirvitä.

Krabi Town on provinssin pääkaupunki. Se ei ole samanlainen turistirysä kuin Ao Nang tai Railey Beach, joten aitoa thaimaalaisuuttakin pääsee näkemään. Myös hintataso on halvempi. Viehättävien katujen varsilla on lukemattomia ravintoloita, joista saa hyvää ja halpaa ruokaa. Joen rannassa, vanhan sataman luona on iltaisin runsaasti ravintoloita valaisemassa pimeää yötä.

Keskustan pohjoiskorttelissa järjestetään aamuisin ruokamarkkinoita, joilla pääsee maistelemaan erilaisia makuja, joita ei ole hinnalla pilattu. Lähistöllä on myös kuuluisa buddhalaisalue, pyhä temppeli ja korkealla vuorella istuva suuri buddha-patsas.

Ao Nang:

Valkohiekkaisella rannalla on kaikkea, mitä turisti tarvitsee: tekemistä, ruokaa, kauniita maisemia ja tervetulleeksi toivottava tunnelma.

Krabin rannat ovat loistavia snorklauskohteita. Vesi on puhdasta ja varusteita saa vuokrata halvalla. Sukelluskursseja järjestetään paljon ja opetusta on tarjolla myös suomeksi.

Pakettimatkasuosio on nostanut Ao Nangin hintoja, mutta länsimaalaiselle ne eivät edelleenkään ole korkeita. Ao Nangille voi edelleen matkata reppu selässä ja etsiä paikan päältä halvan yösijan, mutta luksusmatkailukin on mahdollista.

Railey Beach:

Railey Beach on kokoonsa nähden Krabin kohteista suosituin, ja siksi sieltä täytyy varata hotelli hyvissä ajoin. Rannalle ei pääse autolla, vaan sinne kuljetaan pitkähäntäveneellä Ao Nangista tai Krabi Townista.

Railey Beachilla on paratiisin tuntua. Maisemat ovat upeat ja meri kiiltää sinisenä. Jos mahdollista, kannattaa mennä muulloin kuin keskipäivällä, sillä silloin turistit tekevät rannalle eniten matkoja. Sama pätee lähellä oleviin kauniisiin saariin, kuten Koh Podaan, Koh Tubiin ja Koh Phi Phiin. Phi Phillä on näköalapaikka, jonne kannattaa ehdottomasti kiivetä. Muista ottaa kamera mukaan!

Itäisellä Raileylla on näkemisen arvoinen tippukiviluola, Tham Pranangnai. Ilta-auringon valossa luolan suu näyttää maagiselta, ja kun astuu sisään, korvissa soi vain hiljaisuus.

Paikallisten Krabi vinkit:

  • Kuten jo yltäkin näkee, Krabille kannattaa tulla pidemmäksi aikaa. Viikon pakettimatkalla ei ehdi nähdä kaikkea, jos ei halua juosta pää kolmantena jalkana paikasta toiseen.
  • Älä edes harkitse juoksevasi pää kolmantena jalkana! Krabille tullaan nauttimaan kiireettömästä elämästä.
  • Paikalliset käyttävät currya mitä taitavimmin. Kokeile kaikkia eri värejä.
  • Thaimaassa jalkoja pidetään likaisina. Niitä ei siis saa laittaa pöydälle eikä muutenkaan röhnöttää niin, että osoittaa jaloillaan toista ihmistä.
  • Thaimaan vaatekoot ovat pieniä, joten älä loukkaannu, jos myyjä kertoo, ettei kaupasta löydy sinulle mitään sopivaa.
  • Tingi, mutta tingi ystävällisesti. Taitava tinkijä saa hinnasta puolet pois ja huonompikin aina jotain.
  • Krabin kaupungissa on kahvila 89 Cafe, johon kokoonnutaan katsomaan elokuvaa joka ilta seitsemältä. Kannattaa katsastaa sovussa rentoutuvat paikalliset ja turistit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.