Koh Phi Phi Don – tsunamista toipunut paratiisisaari

Vuonna 2004 Thaimaan kauniit Phi Phi -saaret käytännössä tuhoutuivat tsunamin iskettyä kovaa saarten yli. Phi Phi -saaret ovat kuitenkin toipuneet ensimmäisten joukossa. Jälleenrakennusapua on riittänyt ja nautiskelijat ovat palanneet saarille.

Phi Phi -saaret koostuvat kuudesta saaresta Phuketin saaren ja mantereen välissä. Ne kuuluvat Krabin provinssiin.

Kuudesta saaresta neljä pienintä on edelleen lähes luonnontilassa. Asukkaita tai hotelleja ei ole kuin yhdellä saarista, Koh Phi Phi Donilla. Toinen suurista saarista, Koh Phi Phi Lee, on suosittu uimarantakohde. Se on kuuluisa elokuvasta The Beach, joka on kuvattu Leen rannoilla.

Phi Phi on helppo paratiisi

Koh Phi Phi Don oli 1940-luvulla muslimikalastajien oma kylä. Kylä nimeltä Baan Tonsai on edelleen olemassa, mutta bungalowit ja kahvilat ovat valloittaneet sen kadut.

Koh Phi Phi Donilla ei ole autoteitä, eikä näin ollen siis liikennettäkään. Pienet polut ja tiet bungalowien välissä luovat tunnelmaa kaukaisesta, syrjäisestä saaresta. Suojelluille alueille ei juuri saa rakentaa, ja siksi kaikki turistitoiminta on keskittynyt Thon Sai -nimisen kylän ympärille vain 8 kilometrin pituiselle ja 3,5 kilometrin levyiselle kaistaleelle.

Turistikeskittymä on täpötäynnä turisteja, mutta muutaman kilometrin päässä ympäröivä hiljainen luonto, vitivalkoinen hiekka, turkoosi meri ja paahtava aurinko saavat helposti unohtamaan sen, ettei ole ihan oikealla autiolla paratiisisaarella.

Matka Koh Phi Phi Donille on ehkä maailman paras tapa päästä niin lähelle luonnon paratiisia kuin mahdollista – tinkimättä kuitenkaan kylmästä coca-colasta ja muista länsimaalaisten luksustuotteista.

Koh Phi Phiin saari täpötäynnä aktiviteetteja

Koh Phi Phillä ei tule tylsää. Tarjolla on mitä vain. Kauniit vedet suorastaan houkuttelevat snorklaamaan ja sukeltamaan. Saarella järjestetään aktiviteetteja seinäkiipeilystä riippuliitoon.

Koh Phi Phin saaret ovat luonnonsuojelualueita, ja siksi niiden rannoilla ei voi harrastaa muita vesiurheilulajeja kuin uintia ja snorklausta. Banana-ridet ja vesihiihdon voi siis unohtaa, vaikka niitä tuskin ehdit edes kaipaamaan.

Koh Phi Phin rannoilla ei myöskään ole aurinkotuoleja. Tyhjällä, polttavalla hiekalla makaaminen on omiaan tekemään lomasta vielä hieman erilaisemman kuin Kreikan turistirysissä. Omaa päivänvarjoa ei paahteessa kuitenkaan kannata unohtaa!

Jos haluaa rauhallisen loman, Koh Phi Phi ei ehkä tänä päivänä ole paras vaihtoehto Thaimaan saarista. Saarella on paljon nuoria ja meno on sen mukaista. Kaikki ovat kyllä rennolla asenteella, mutta Thaimaassa on paljon upeita paikkoja, ja rauhallisempiakin löytyy. Todellista rauhaa rakastavien kannattaakin suunnata esimerkiksi Koh Ngaille.

Ruoka ja juoma Thaimaan turistitavaraa

Ruoka Koh Phi Phillä on taattua thaimaalaista. Mitään suuria erikoisuuksia on turha odottaa, sillä kaikki ravintolat ovat suunnanneet ruokalistansa turisteille.

Thaimaalainen ruoka on kuitenkin suomalaiselle päivittäisravintona vielä jokseenkin eksoottista. Kannattaa syödä rohkeasti tulisempiakin kasvisversioita eikä pysytellä currykanassa koko lomaa.

Juoma ja juomakulttuuri ovat Koh Phi Phillä samanlaisia kuin monissa nuorten länsimaalaisten bailauspaikoissa: olut on halpaa, hyvää viiniä ei niin vain saa ja juominen on humalahakuista. Kylmä kalja maittaa kyllä kuumalla ilmalla rantabaarissa, ja kannattaa maistaa paikallisten tekemiä upeita drinkkejä.

Yöelämä on vilkasta ja jatkuu aamun pikkutunneille saakka. Ilmapiiri on kuitenkin rennon letkeä, eikä tappeluita paratiisissa juuri synny. Anna virran viedä ja katsasta myös rannan pienempiä yökerhoja.

Tuliesitykset kuuluvat monen baarin iltaohjelmaan. Ennen myös turistit pääsivät hyppäämään palavaa narua ja leikkimään tulella, mutta onnettomuuksien jälkeen tuli on vaihdettu valonauhoihin ja muihin korvikkeisiin.

Kuinka Phi Phille pääsee?

Koh Phi Phi Donille kuljetaan lautalla Phuketista ja Krabin Ao Nangista. Matka kestää tunnista kahteen tuntiin.

Saarelle tehdään jo pakettimatkoja, mutta voit helposti varata lennot ja majoituksen erikseen. Koh Phi Phi on yleensä täyteen buukattu joulukuusta maaliskuuhun, joten hotelli kannattaa varata ajoissa. Majoitusta löytyy pienestä budjetista luksukseen. Lennä Phuketiin tai Krabille.

Phuketista ja Krabilta pääsee helposti myös päivän mittaisille sukellus- tai snorklausretkille Phi Phi -saarille. Saarelle savuttaessa matkustajalta peritään 20 Thaimaan bahtia (n. 50 senttiä) saaren puhtaana pitämiseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.