Kiina kiehtoo matkustajaa

Kiina on väkiluvultaan maailman suurin maa ja pinta-alaltaan maailman neljänneksi suurin valtio. Sen naapurivaltioita ovat Intia, Nepal, Bhutan, Myanmar, Laos, Vietnam, Korean demokraattinen kansantasavalta, Venäjä, Vietnam, Pakistan, Mongolia, Kirgisia, Tadžikistan, Afganistan ja Kazakstan.

Suomesta katsottuna Kiina näyttää eksoottiselta ja kaukaiselta, jopa pelottavalta matkakohteelta. Maassa odottavaa kulttuurishokkiiin kannattaa kuitenkin suhtautua rohkein mielin. Maahan matkustava päätyy törmäämään täysin erilaisiin asioihin mitä on Euroopassa tottunut.

Kiinan matkakohteet:
Hainan
Hong Kong
Macao

Kiinan turismi on lähtenyt kasvuun vasta viime vuosikymmenten aikana ja matkailun merkitys nousee maan talouden kannalta koko ajan korkeammaksi. Tämä näkyy uusina panostuksina matkailijoiden palveluihin. Eniten matkoja toteutetaan Pekingiin, jonka muutama vuosi sitten järjestämät olympialaiset vauhdittivat turistipalveluiden parantumista. Tuolloin esimerkiksi Pekingin lentokenttä sai upouuden ulkomaanterminaalin.

Muita suosittuja kohteita ovat tietenkin Shanghain ja Hong Kongin kaltaiset käsittämättömät metropolit. Näissä miljoonakaupungissa vierailtuaan yksikään eurooppalainen kaupunki ei näytä enää suurelta. Legendaarisin tapa seikkailla Kiinaan on tietenkin hyppääminen Moskovasta Trans-Siperian junaan.

Ennen matkaa

-Kesä on turistisesonki, jolloin hotellien hinnat ovat korkeimmillaan. Syksy on miellyttävin aika matkustaa Kiinaan, koska silloin turisteja on vähemmän, mutta sää on miellyttävä

-Matkailijalle suositellaan A- ja B-hepateettirokotuksien ottamista. Kannattaa myös varmistaa, että jäykkäkouristus- ja poliorokotukset ovat voimassa

-Suomesta Kiinaan matkustavien on hankittava erillinen turistiviisumi hyvissä ajoin ennnen matkaa. Passin on oltava voimassa 6kk matkan jälkeen

Perustietoja

-Ympäri Kiinaa liikkuminen sujuu helpoimmin ja edullisimmin rautateitä pitkin. Taksit ovat luotettavia, mutta matkailijan kannattaa varautua siihen, etteivät taksikuskit  osaa Kiinaa.

-Kiinaan matkustaminen voikin tuntua isolta askeleelta etenkin monelle käsittämättömän kielen vuoksi. Kiinan yleiskieli on niin sanottu mandariinikiina, josta puhutaan erilaisia versioita ja sovelluksia eri puolella maata. Englantia osataan tyypillisesti vain hotelleissa ja kansainvälisissä turisti-tai bisnespaikoissa. Näissäkin ihmiset saattavat esittää tajuavansa kieltä vaikka eivät olisi tosiasiassa ymmärtäneet juuri mitään.

-Kiinan ilmasto vaihtelee paljon. Pohjoisessa maa kuuluu subarktiseen vyöhykkeeseen ja etelässä trooppiseen. Kiinan sisäiset lämpötilaerot ovat huikeita, parhaimmillaan jopa 50 astetta, joten matkailijan kannattaa perehtyä aina etukäteen tarkemmin matkakohteensa lämpötilaan.

-Kiinan muuri on 6700 kilometriä pitkä

-Maaseudulla valkoihoiset ihmiset ovat ihmetyksen kohde

-Hintataso on Eurooppaan verrattuna  edullinen

-Vilkkaan liikenteen vuoksi ilmanlaatu on huono. Toisinaan saastepitoisuus nousee niin korkeaksi, että on käytettävä hengityssuojaimia.

Kiinalainen tapakulttuuri

-Vaikeuksilta välttyy, kun ei mene puhumaan maan hallintomuodosta, ihmisoikeuksista tai kommunismista arvostelevaan sävyyn. Näitä aiheita on viisasta välttää kokonaan.

-Kiinassa on melko turvallista, koska ulkomaalaisia kohtaan tehdyistä rikoksista rangaistaan jyrkästi. Metroissa ja turistipaikoilla kannattaa silti huolehtia tavaroistaan taskuvarkaiden takia. Myös kuhisevassa liikenteessä sompaillessaan on syytä pitää silmät auki

-Merkkituotteiden kopioita ja halpoja väärennyksiä myydään ärhäkästi toreilla ja marketeissa. Piratismia esiintyy myös esimerkiksi alkoholijuomissa.

Kiinalainen ruoka

Suomalaisista peruskiinalaisista saatu mättö ei enää maistu miltään kun on päässyt nauttimaan autenttisen kiinalaisen keittiön antimista. Tyypillinen kiinalainen ruoka koostuu riisistä, porsaanlihasta, kanasta ja vihanneksista. Kulttuurishokki vaanii kuitenkin myös keittiöissä,  joissa erilaiset friteeratut hyönteiset ja varrastetut heinäsirkat ovat esimerkkejä oudoimmista kiinalaisista herkuista. Ruoka tarjoillaan pienissä kipoissa. Kiinassa on tapana tilata pöytään erilaisia ruokalajeja joita kaikki ryhmässä olevat voivat testailla. Vaikeasti luettavissa ruokalistoissa lymyileviä eksoottisia yllätyksiä ei kannata pelätä, kun tilaa matkajoukolle erilaisia vaihtoehtoja. Matkaa ennen kannattaa treenata puikoilla syömistä, sillä veitsiä ja haarukoita ei ole saatavissa läheskään kaikissa ravintoloissa.

Ruuan kanssa nautitaan tavallisimmin vihreää teetä. Liköörimäinen makea viini on tyypillinen kiinalainen alkoholijuoma.

Vieras bakteerikanta voi aiheuttaa turisteille ikäviä vatsaoireita. Tämän vuoksi kannattaa suosia kuumia ruokalajeja ja välttää kraanavettä sekä jääpaloja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.