Kiehtova Kööpenhamina

Tanskan pääkaupunki Kööpenhamina on viimeisen muutaman vuoden sisällä noussut suomalaisten matkailijoiden supersuosioon. Eikä ihme, sillä se on hauska satamakaupunki ja kokonsa ansiosta oiva viikonlopun lomakohde. Se on pinta-alaltaan yhtä pieni kuin Helsinki, mutta kaikkea tuntuu olevan enemmän.

Kööpenhamina on tunnettu etenkin muodin ja designin kaupunkina. Kaupungin asukkaat ovat hämmästyttävän tyylikkäitä ja rentoja. Toisaalta kaupungin vaate- ja sisustuskaupoissa hetken kierreltyään käy ilmiselväksi, että täällä osataan arvostaa kauniita asioita. Kööpenhaminaan kannattaa tulla imemään vaikutteita paikallisten vaivattomasta trendikkyydestä. Ostoskierroksen jälkeen kannattaa istua jossakin kaupungin lukuisista kahviloista ja tutkia ihmisvilinää.

Kaupunkiin saapuminen. Suora lento Helsingistä Kööpenhaminaan kestää vain puolitoista tuntia. Kentältä kaupungin keskustaan vievät metrot ja junat.

Keskusta.

Päärautatieaseman, Københavns Hovedbanegårdin vieressä on kuuluisa Kööpenhaminan tivoli, ja hotellit ja ostoskadut ovat kävelyetäisyydellä. Rådhuspladsenilta eli raatihuoneenaukiolta alkaa kaupungin tunnetuin ostoskatu Strøget.  Strøgetin ympäristössä riittää runsaasti nähtävää, kahviloita ja kauppoja. Keskustasta löytyy useita hotelleja, joista on mukava kävelymatka kaupungin keskeisimpiin kohteisiin.

Kööpenhamina on siis siisti ja toimiva kaupunki kevyen liikenteen ystäville. Myös pyörät ovat keskeinen osa Kööpenhaminan liikennettä.  Myös turistit voivat kulkea ympäri keskustaa vuokrattavilla kaupunkipyörillä.  Edullinen kulkuvaihtoehto on myös ”pohjolan riksa” eli pyörätaksi, jonka takaosassa on kahden istuttava kärry.

”Brot”.

Kööpenhaminan voi sanoa koostuvan kolmesta eri “Bro”-nimisestä kaupunginosasta.Rautatieasemalta alkava Istedgade johtaa  boheemiin Vesterbron kaupunginosaan, jossa sijaitsee myös kaupungin punaisten lyhtyjen alue. Tekojärvien takana sijaitseva Nørrebro on entinen työväenkaupunginosa, jonka yöelämä on nykyisin vilkasta. Nørrebrosta pohjoiseen sijaitsevassa Østerbro on puolestaan rauhallisempi kaupunginosa. Sieltä löytyväänFælledparken-puistoon kannattaa suunnata pikniköimään kauniina kesäpäivinä.

Christiania

Hippien ja aktivistien kansoittamassa Christianian vapaakaupungissa vallitsee keskustaa rennompi ja rähjäisempi tunnelma. Turistien voi olla viisasta vältellä aluetta ilta-aikaan.

Tapahtumia Kööpenhaminassa

Muotiviikot

Syksyisin ja keväisin järjestettävät muotiviikot täyttävät kaupungin alan ihmisistä ja tyylistä kiinnostuneista harrastajista. Tällöin kaupungissa järjestetään myös koko kansalle suunnattu Copenhagen Fashion Festival, jolloin kaupungin vaatekaupoissa järjestetään monenlaisia

Roskilde – festivaali

Heinäkuussa järjestettävä Roskilden rock-festivaali on muuttunut jo instituutioksi eurooppalaisten musiikkitapahtumien joukossa. Monet festivaalilla käyneet ihastuvat tapahtumaan ja vierailevat siellä vuosi toisensa jälkeen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.