Filippiinit

Filippiinien tasavalta eli Filippiinit on 7 107 saaren valtio Kaakkois-Aasiassa. Maassa asuu noin 89 miljoonaa henkeä.

Maan 11 suurinta saarta muodostavat 94 % koko maan pinta-alasta. Suurimmat saaret ovat Luzon ja Mindanao, joiden yhteenlaskettu pinta-ala on kaksi kolmannesta koko maan pinta-alasta. Suurin osa saarista on vuoristoista seutua, joilla maanjäristykset ovat yleisiä.

Maan ilmasto on pääosin trooppinen. Kuumimmat kuukaudet ovat ”kesäkuukaudet” maaliskuusta toukokuuhun. Monsuunikausi saarilla vallitsee kesäkuusta lokakuuhun, jolloin myös vahvat taifuunit ovat mahdollisia. Viileimmät kuukaudet ovat marraskuusta helmikuuhun. Ne maan osat, jotka ovat Tyynenmeren välittömässä läheisyydessä saavat osansa ympärivuotisista sateista. Kesäisin Filippiinit kärsivät vakavasta kuivuudesta, vesivarastot hupenevat nopeasti koska monet voimalat pyörivät vesivoimalla.

Filippiinit ovat Singaporen tavoin monikulttuurillinen maa. Väestö tulee monesta eri uskontokunnasta, joista suurimmat ovat kristinusko, islam ja kiinalaiset uskonnot. Etenkin pääkaupunki Manilan asukkaat ovat vahvasti länsimaalaistuneita. Maan viralliset kielet ovat filipino ja englanti. Myös espanjaa saatetaan puhua, joissain paikoissa, joka on peruja espanjalaisten valloituskaudelta.

Filippiiniläinen ruokakulttuuri on ottanut vahvasti vaikutteita länsimaisesta kulttuurista, mutta hieman erikoisempia paikallisia ruokia on saatavilla, kuten koiranlihaa, kalan päitä, sian nahkaa, veriruokia sekä balut-munia (keitetty ankanmuna, jossa poikanen on melkein kuoriutumisvaiheessa). Paikallinen kulinaristinen erikoisuus ovat turo-turo ravintolat (suom. osoita-osoita), jossa asiakas vain osoittaa tiskillä haluamiaan ruokia, jotka sitten tuodaan pöytään. Kun asiakas haluaa maksaa laskun, hänen tulee piirtää ilmaan suorakaide, joka ilmaisee laskua.

Leave a Reply

Your email address will not be published.