Eksoottinen Syyria

Syyriassa Lähi-Idässä on tällä hetkellä suhteellisen levottomat olot, mutta niitä huomioon ottamatta se on varsin kiehtova kohde. Etenkin historiallisena kohteena Syyria on aivan omaa luokkaansa.

Mieleenpainuvia kulttuurielämyksiä ja basaarien aistit herättäviä tunnelmia on Syyria pullollaan. Eufratjoen ja appelsiinipuiden Syyria on moderni Lähi-idän valtio Välimeren rannalla, jolla on monta naapuria:  Israel, Irak, Jordania, Libanon ja Turkki. Rohkealla matkalaiselle riittää nähtävää ja koettavaa.

Syyrian pääkaupunki Damaskos on maan sydän. Sen vanha osa kertoo tarinaa menneisyyden loisteesta vaikuttavien uskonnollisten monumenttien kautta. Täällä kuljeskelllessa pääsee tutustumaan ennennäkemättömän hienoon arkkitehtuuriin.

Palmyra sijaitsee Syyrian aavikolla Damaskoksesta 215 km koilliseen. Mystisen Palmyran ikivanhat, hieman aavemaiset rauniot, temppelit ja hyvin säilyneet hautapaikat ovat jo kauan kiehtoneet matkalaisia. Paras näköala avautuu silmiesi eteen Qalat Ibn-Maanista. Marin 5000 vuotta vanha kaupunki on myös hieno nähtävyys itsessään. Siellä sijaitseva kuninkaallinen palatsi on eittämättä huomion arvoinen.
Vanhan silkkitien varrella sijaitseva Aleppon kaupunki, joka kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteiden listalle, on historiallinen matkakohde. Se on yksi maailman vanhimmista ihmisten asuttamista kaupungeista. Katuelämä on täällä värikästä, etenkin fantastisessa  Aleppo Souqin basaarissa, jonka vuoksi monet tänne saapuvatkin. Siellä idän mystiikka tuntuu luissa ja ytimissä. Joidenkin mielestä tämä edustaakin arabialaista kulttuuria hienoimmillaan.

Aleppo on Syyrian toiseksi suurin kaupunki ja tärkeä kaupan keskus. Vanhat perinteet tuntuvat täällä edelleen hyvin; ikivanhojen rakennusten reunustamilla kaduilla kuuluu hevoskärryjen klopsuttelevia ääniä, marketeissa vallitsee ihmisten kiihkeä puheensorina ja eksoottisten mausteiden ja paahtokahvin vahvat tuoksut, jotka tunkeutuvat matkalaisen aistimaailmaan vastustamattomalla voimalla.  Perinteet ovat tärkeitä: muistathan, että Syyria on muslimimaa. Asianmukainen pukeutuminen auttaa tääällä luoviessa.  Hieman Aleppon ulkopuolella läntisessä suunnassa sijaitsevat legendaariset Kuolleet kaupungit. Nämä käsittävät joukon lähes 700 Byzanthian kylän raunioita. Alue on todella vaikuttava tunnelmaltaan. Sen rauniot ovat maailman parhaiten säilyneimpien joukossa ja niitä pidetään bysantin arkkitehtuurin upeimpina voimannäytteinä.

Syyrialainen keittiö

Syyriassa saat kokea mieltä lämmittävää vieraanvaraisuutta, jos vain heittäydyt paikalliseen menoon. Lähi-idän keittiö tarjoaa herkkuja, jotka tulvivat mausteita ja uusia makuja. Täällä syöt hyvin niin hienoissa ulkoilma ravintoloissa kuin pienemmissä ruokapaikoissakin. Vaikka inhoaisit kebabia, täällä sitä kannattaa kokeilla. Syyrialainen shih kebab on nimittäin kuin toisesta universumista kotimaiseen mättöön verrattuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.