Suuntaa Portugaliin!

Miltei kaikki ovat matkustaneet joskus Espanjaan, mutta moniko on tutustunut pieneen, avaraan ja idylliseen Portugaliin? Maa on kärsinyt hiljattain talouskriisin vaikutuksista, mutta sen ilmapiiri on rento ja rauhallinen. Portugalista löytyy vuosisatoja vanhoja rakennuksia, luonnonmaisemia, musiikkia, taidetta ja herkullisia viinejä. Portugali sopii melankolialtaan ja vaatimattomalta merenrantatunnelmaltaan itse asiassa paremmin suomalaiselle mentaliteetille kuin hälyisä naapurimaansa. Monet taiteilijat ovat menneet Portugaliin hakemaan inspiraatiota. Esimerkiksi elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki on asunut tässä maassa. Ota kamera, muistikirja tai luonnoslehtiö mukaan!

Portugalin reissu kannattaa aloittaa maan pääkaupungista Lissabonista. Eri kaupunkien kiertely kuitenkin kannattaa, sillä se on julkisella liikenteellä hyvin edullista. Matkailijan kannattaa suunnata etenkin Pohjois-Portugalin suurimpaan kaupunkiin eli Portoon. Portossa voi ihastella keskiaikaisia kortteleita ja katedraaleja. Junalla pääsee matkustamaan helposti ympäri maan. Myös bussiverkosto on melko kattava. Julkisissa kulkuneuvoissa matkantekoon on kuitenkin syytä varata aikaa. Myös oma tai vuokrattu auto voi olla tehokas matkustusvaihtoehto.

Hyvä vaihtoehto on myös yhdistää Espanjan reissu Portugalissa vierailuun. Junalla valtion rajojen ylitys käy nopeasti ja vaivattomasti.

Joidenkin portugalilaisten, etenkin iäkkäämpien henkilöiden, englannin kielen taito on melko kehno. Esimerkiksi ravintoloissa asioimista helpottaa, jos jaksaa opiskella maan kauniisti helisevää kieltä edes muutaman perusilmaisun verran. Älä kuitenkaan pelkää ottaa yhteyttä paikallisiin, vaikket osaisi puhua juuri lainkaan portugalia. Ystävälliset portugalilaiset jaksavat kuitenkin neuvoa eksynyttä turistia, vaikkei yhteistä kieltä heti löytyisikään.

Fado

Fado on surumielistä perinnemusiikkia, joka on kehittynyt Portugalissa 1800-luvulla. Näitä kaipausta eli saudadea täynnä olevia lauluja esitetään maan eri kahviloissa ja baareissa edelleen ilta toisensa jälkeen.

Saudade on portugalilainen ilmaisu, jolla tarkoitetaan päättymätöntä kaipuuta kaukaista kotimaata ja kadotettuja rakkaita kohtaan.

Portugalilainen ruoka

Merellisyys näkyy myös portugalilaisessa keittiössä Illallislautaselta löytyy tyypillisesti kalaa, vihanneksia ja perunoita. Myös suolaiset oliivit, pateet ja leivät ovat esimerkkejä perinteisistä ruoka-aineksista.

Maalle tyypillisiä juomia ovat täyteläiset portviinit. Myös kevyttä ja pirskahtelevaa vinho verde-valkoviiniä juodaan Portugalissa paljon.

Leave a Reply

Your email address will not be published.