Chile

Chilen tasavalta ulottuu pitkin Etelä-Amerikan länsirannikkoa. Chilen rajanaapureita ovat Bolivia ja Peru pohjoisessa ja Andien yläpuolella sekä idässä Argentiina. Chilellä on yli 5000 kilometriä rantaviivaa Eteläisellä-Tyynellämerellä. Chilen epätavallinen, nauhamainen muoto (maa on 4300 kilometriä pitkä ja vain 175 kilometriä leveä) on antanut maalle erittäin vaihtelevan ilmaston.

Maassa sijaitsee maailman kuivin aavikko Atacama maan pohjoisosassa, maan keskiosa taas on ilmastoltaan miltei välimerellinen, ja sateinen lauhkea ilmasto etelässä. Pohjoisen aavikolla on hyvät mineraalivarat, etenkin kupari on yleinen kaivuukohde. Chilessä ei ole rajoitettua uskontoa kuten monissa muissa Etelä-Amerikan maissa. Miltei 70 % yli 14-vuotiaista kuuluu roomalaiskatoliseen kirkkoon ja lähes 15 % kuuluu evankeliseen kirkkoon.

Maan pääkaupunki ja taloudellinen keskus on Santiago de Chile. Monine museoineen, tapahtumineen, teattereineen, ravintoloineen ja baareineen kaupunki on myös maan kulttuurillinen pääkaupunki. Kaupungin keskeinen sijainti keskellä maata tekee siitä upean vierailukohteen, koska kaupungista käsin matkustaminen luonnistuu erittäin kätevästi. Voit jopa lasketella Andeilla ja makoilla myöhemmin rannalla samana päivänä.

Kaupungin talvi-ilmasto on kylmä ja sateinen, lunta on tosin vain Andien huipulla, joille on Santiagosta matkaa puolitoista tuntia. Talvisin yön lämpötilat tippuvat noin nollan celsius asteen tienoille. Ilma kuitenkin lämpenee huomattavasti kesää kohti. Tuolloin lämpötilat kohoavat jopa 35 asteeseen.

Etelä-Amerikan standardien mukaan Santiago ja koko Chile on erittäin turvallinen maa, mutta vierailijoiden tulisi silti aina varautua taskuvarkaisiin ja pikkurötöstelijöihin. Jos vältät puistoja öisin etkä pidä päälläsi liian arvokkaita koruja voit olla rauhallisin mielin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.