Budapest – Unkarin helmi

Kahden miljoonan asukkaan Budapest ainutlaatuinen elämys. Tähän Itä-Euroopan helmeen on helppo rakastua. Tonavan molemmin puolin levittäytyvä kaupunki jakautuu länsipuolen Budaan ja itäpuolen Pestiin. Budapestin kaupunki perustettiin vasta 1873, kun alueen kolme pienempää kaupunkia eli Buda, Vanha-Buda ja Pest yhdistyivät. Budapestissa luonnonkauniit puistot ja upea arkkitehtuuri kohtaavat.  Budapestilaisissa ravintoloissa ruoka on hyvää ja halpaa – ja sitä on paljon! Keskiverto Budapestlainen syö itsekin ulkona pari kertaa viikossa.

Budapest muodostuu kahdesta eri osasta

Budapestia halkoo kahtia kaunis Tonava-joki.

Tonavan läntisellä puolella sijaitseva Buda on kukkulaista ja metsäistä aluetta ja kattaa kaupungista noin kolmasosan. Alueelta löytyy mm. historiallista arkkitehtuuria, kauniita puistoja ja luonnonalueita sekä museoita ja gallerioita. Matkailijoita Budaan houkuttelee ennen kaikkea Budan linnavuori ja alueen merkittävin maamerkki Budan linna. Alueen kukkulat ja luonnonalueet tarjoavat taas hienoja näkymiä sekä mahdollisuuden päästä pois kaupungin hälystä.

Tonavan itäisen puolen Pest on puolestaan tasaisempaa aluetta, jossa sijaitsee Unkarin pääkaupungin moderni ydinkeskusta. Täältä löytyy mm. suurin osa Budapestin hienoita ostoskaduista, ravintoloista sekä viihdelämän tarjonnasta.

Sankarien aukio ja sen takana oleva kaupunginpuisto ovat suosittuja historiallisia kohteita matkailijoiden keskuudessa.

Pestin puolella sijaitsee kantakaupungin sykkivä keskusalue nimeltään Belváros. Se on kaupungin liike-elämän keskus, joten se on täynnä niin ostospaikkoja, ravintoloita, baareja kuin toimistojakin. Váci utcan kävelykatu on yksi tunnetuimmista kaduista Budapestin keskustassa ja kaupungin pääostoskatu.

Majoitusta Budapestista löytyy edullisista leirintäalueista ja hostelleista aina viiden tähden ylellisyshotelleihin saakka. Siksi se sopii niin interreilaajalle kuin häämatkalaisillekin.

Ruoka

Unkari ja Budapest ovat herkuttelijan paratiisi, sillä ruoka on edullista ja runsasta. Etenkin paprikaa käytetään kokkailussa paljon. Unkarissa on perinteikäs kahvilakulttuuri, ja turisti pääsee herkuttelemaan makeilla leivoksilla sekä kakuilla. Kaupungin vanhimmat kahvilat ovat todellisia nähtävyyksiä.  Unkari on kuulu useista hyvistä viinilaaduistaan. Puna- ja jälkiruokaviinit ovat täällä erinomaisia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.