Bangladesh

Bangladesh on Etelä-Aasiassa sijaitseva maa. Etelässä maata rajaa Bengalinlahti ja sen naapurivaltioita ovat Intia ja Myanmar. Bangladesh perustettiin vuonna 1972, kun bengalin kieltä puhuva Itä-Pakistan erosi liitostaan Läntisen-Pakistanin kanssa, jota hallitsi Punjabi. Eroa seurasi 9 kuukautinen verinen sota. Vaikka Bangladesh perustettiin vasta vuonna 1972, on sillä tuhansia vuosia vanha historia. Bangladeshista voit löytää maailman pisimmän merenrannan, lukemattomia moskeijoita, maailman suurimman mangrovepuu metsän, mielenkiintoisia heimokyliä ja runsaasti luontoa.

Vaikka Bangladesh on suhteellisen köyhä verrattuna sen kehittyneenpään naapuriin Intiaan, ovat maan kansalaiset erittäin ystävällisiä ja vieraanvaraisia, jotka laittavat vieraanvaraisuuden rahallisuuden edelle. Valmisvaatteet, tekstiilit, lääketeollisuus, maataloustuotteet, laivanrakennus ja kalastus ovat maan suurimpia teollisuusaloja. Kuilu rikkaiden ja köyhien välissä on vuosi vuodelta yhä näkyvämpi ja keskiluokka alkaa olla maassa historiaa.

Bangladeshissa vallitsee subtrooppinen monsuuni ilmasto. Maassa on kuusi vuodenaikaa; Talvi, joka kestää joulukuusta tammikuuhun; Kevät, helmikuusta maaliskuuhun; Kesä, huhtikuusta toukokuuhun; Monsuunikausi kesäkuusta heinäkuuhun; Syksy elokuusta syyskuuhun ja myöhäinen syksy lokakuusta marraskuuhun. Keskilämpötila maassa vaihtelee talvikuukausina 9-29 celsius asteen välillä ja 21–34 celsius asteessa kesäkuukausina.

Suurin osa rannikosta on suo viidakkoa, sekä mangrovemetsää, joka on koti monimuotoiselle kasvi ja eläinkunnalle, kuten bengalin tiikeri. Vuonna 1997 alue julistettiin uhanalaiseksi. Maan kansallislintu on magpie robin, joka voidaan nähdä muun muassa maan valuutassa. Maan ruokaperinteet ovat lähellä sen naapurimaita Koillis-Intiassa ja Lähi-Idässä. Riisi ja kala ovat perinteisiä suosikkeja ruoanlaitossa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.