Bali – Paratiisisaari Indonesiassa

What Have I Done?
Creative Commons License photo credit: tropicaLiving

Bali on uskomaton paratiisi ja sinne pitää mennä ennenkuin turismi on sen kokonaan tuhonnut. Balilla on vielä kirkasta vettä, uskomattomia hiekkarantoja, koskematonta luontoa ja kauniita temppeleitä. Bali tarjoaa uskomatonta mielenrauhaa sitä etsiville ja toisaalta vilkasta yöelämää yökerhoissa ja rantabileissä ja sitä hippimäistä surffarihenkeä sitä kaipaaville. Bali on sulatusuuni, josta löytyy kaikille jotakin lapsiperheistä bilehileisiin.

Matkustaminen Balille

Balille lentää moni lentoyhtiö, mutta suoraa lentoa Suomesta ei Balille valitettavasti ole mahdollista tehdä, joten kannattaa varautua vähintään kahteen tai kolmeen välilaskuun ja pitkään istumiseen lentokoneissa ja lentokentillä.

Hyvä vaihtoehto on tehdä kiertomatka Jaavalle, Singaporeen ja Balille jolloin samalla matkalla näkee enemmän ja ei tule kerralla liian pitkää lentoa.

Sukeltaminen Balilla

Balin lähettyvillä on todella paljon hienoja paikkoja sukeltaa kirkkaissa vesissä. Kirkkaat vedet sekä korallien runsas määrä houkuttelee sukeltamaan näillä vesillä.

Surffaaminen balilla

Bali on surffareiden ehdoton kohde numero uno. Upeat hiekkarannat, hyvät allot ja paljon Surf Camppeja tarjoaa sekä aloittelijoille, että kokeneemmille surffareille hyvät lähtökohdat. Katso Balin surffivinkit ja Surf Campit täältä: Balin Surf Campit

Snorklaaminen Balin rannoilla

Sanur ja Kuta beachilla on loistavat mahdollisuudet snorklaukseen ja rannalta pääsee helposti näkemään värikkäitä kaloja. Sanur ja Kut ovat myös sopivia lapsiperheille matalan veden ansiosta. Jegian ja Jimbaran ovat myös hyviä paikkoja snorklaukseen, mutta nämä ovat vaativampia rantoja ja näillä rannoilla onkin eniten surffareita. Nämä rannar ovat myös yöelämän keskuksia.

Milloin matkustaa Balille

Paras aika matkustaa Indonesian Balille on läpi vuoden, koska Balilla on aina kuumaa ja kosteaa ja lämpötila on n. 30-35 astetta. Balin kuivakausi on huhtikuusta lokakuuhun, joten silloin on varmin aika matkustaa Balille. Balilla sataa paljon vettä ja ukkostaa kokovuoden mutta useimmiten vain nopeina sadekuuroina. Balilla tosin on myös sadekausi ja se kestää marraskuusta huhtikuuhun ja vettä sataa silloin enemmän kuin kuivana kautena.

This article has 2 comments

 1. Ensimmäistä kertaa Balilla ja erittäin mukava kokemus, voin suositella kunhan pitää mielessä muutamia asioita.

  Heti ensimmäiseksi pitää sanoa, että varaa 25 dollaria käteistä per henkilö maahantuloviisumia varten (ottavat vastaan myös euroja, mutta pitää olla tasaraha, nyt taisi olla 20eur ). Koneesta kannattaa mennä suht ripeästi tiskille jossa myydään tuo maahantuloviisumi. Ruuhkaa kertyy todella nopeasti tuon tiskin eteen ja pahimmassa tapauksessa voi joutua jonottamaan yli tunnintai parikin. Balin lentokenttä on todella pieni, joten tuohon kävelee nopeasti koneesta. Siitä sitten pääseekin jonottamaan seuraavaan pisteeseen eli passintarkistukseen ja samalla tarkistavat että tuo viisumi on ostettu. (Toki tuon visumin voi ostaa jo Suomestakin, Indonesian suurlähetystöstä http://www.indonesian-embassy.fi/in/ mutta helppoa se on sieltä kentältäkin ostaa. Siitä sitten hakemaan laukkuja

  Sitten varoitus Balin lentokentällä vastassa olevista laukkupojista/miehistä. Näyttävät ihan virkailijoilta ja ovat napanneet jo valmiiksi matkalaukut kainaloon hihnalta ja odottavat siinä kun tulee hakemaan omiaan. Sanovat muina miehinä että kantavat laukut tullista ulos että seuraa vain heitä. Tässä on se juju, että heti kun ovat kantaneet laukut tarkistupisteen ohi rupeavat tietysti vaatimaan rahaa, ja kaikist suurinta seteliä mitä sattuu kantamaan. Suurin seteli 100 000 Indonesian Rupiaa on n. 8,5 eur tällä hetkellä (19.4.2011) joten ensin halavat sen ja tai sitten vihreää seteliä joka on 50 000 indonesian rupiaa, eli 4,75 eur joten tuossa voi helposti joutua huijatuksi. Niille riittää että antaa n. 5000 rupiaa joka on sen vajaa 50 senttiä jos ylipäätänsä haluaa että joku kantaa laukkuja. Sinänsä ihan hyvä palvelu jos on paljon kannettavaa tai ei muten vaan jaksa- Mutta varaa vaan sitä ettei anna liikaa niille. Moni joutuu siellä huijatuksi.

  Seuraava huijaus on heti kun yrittää mennä kentältä ulos ja ensimäiset innokkaat kuskit tulevat tarjoamaan kyytiä hotelliin tai majapaikkaan. Yittävät pyytää tuplahintaa tai enemmänkin.

  Siinä heti lentokentän ulkopuolella on viralinen taksiluukku lentokentän seinässä josta saa “Fixed price” eli kiinteällä hinnalla taksin minne vaan on menossa. Sanuriin oli 95 000 rupiaa eli n. 8 euroa ja Kutalle oli n 50 000 eli sen 4 eur. Ubudiin oli hiukan kalliimpi, olisko ollut jotain 150 000 rupiaa. Tuo on ainakin turvallinen ja eivät siis huijaa

  Kaksi viikkoa vierähti todella nopeasti kierrellen saaren eri kaupunkeja, rantoja ja temppeleitä.

  Pääsosin Balilla pitää joka paikassa tingata todella paljon. Kaikissa kojuissa yrittävät vedättää oikein kunnolla ja karkeasti voi sanoa että 1/4 on oikea hinta mitä kannattaa maksaa. Toki on kauppoja joissa on sitten kiinteät hinnat ja hintalaput, mutta joissakin näistä kaupoista voi myös tinkiä ja tuntuivat antavan n. 10% lisää alennusta.

  Sitten paikoista joissa vierailtiin:
  Kuta on oikea turistirysä, mutta siellä on menoa ja meininkiä jos sellaista haluaa. Kutan rannoilla tulee heti porukkaa kyselee että haluaako surffiopetusta ja osa tuntui osaavan jopa suomea muutamia lauseita 🙂

  Kuta beachillä löytyy hotelleja todella paljon viidestä eurosta moneen sataan euroa yö. Siellä kannattaa käydä katsomassa Hard Rock Cafe Bali ja sen jätti iso hotellin uimaallas. Ottaa siellä yhden coktailin ja ihmettelee menoa. Usein siellä voi törmätä johonkin julkkikseenkin.

  Sanur on mukava ja rauhallinen paikka, jossa on paljon kivoja hotelleja, mutta hintataso on on kovempi. Hotelleja löytyy rannan läheisyydestä ja hotellit joissa on oma ranta on kalliimpia. Itse yövyttiin Sanur Beach Hotellin viereisessä hotellissa Puri Santrian. Hotellia voi suositella ja kannattaa katsoa tajoukset niiden nettisivuilta. Tosin hotelli on kuitenkin suht tyyris. Jos sinne menee niin kannattaa mennä ja ottaa Puri Santrian CLub puoleta huone, koska siellä on oma uimaallas vain Clubilaisille ja saa oman rauhan. Puri Santrian on mukavasti rannalla mutta vesi ja ranta vaihtelee todella paljon laskuveden mukaan. Sanurin rannat eivät ole kovinkaan kummoiset jos on joskus nähnyt paritiisirantojen valkoista hiekkaa. Parhaat rannat löytyy Nusa Duasta.

  Puri Santrian kuuluu ketjuu jolla on myös muutamia muitakin hotelleja ja niitäkin voi suositella, kuten Griya Santrian joka on n. kilsan päästä Puri Santrianista tuolla Sanurissa ja sitten The Royal Santrian joka on kaikista hienoin ja sijaitsee Tanjung Benoa nimisellä alueella lähellä Nusa Duan valkohiekkaisia rantoja. Tanjung benoa on pikkuisen pohjoiseen Nusa Duasta, ehkä n. 15 minuutin matkan päässä. Tanjung Benoassa on myös huomattavasti kauniimmat rannat kuin Sanurissa.

  Muutenkin täytyy sanoa että parhaat rannat löytyy Balilta kuitenkin Nusa Dua alueelta. Nusa Dua on tosin hienosto alue ja hotellit on kunnon loistohotelleja, mutta niihin sai ihan hyviä tarjouksia. Esim nyt oli Hotellissa tarjolla huone joka maksaa normaalisti 250 eur/yö jonka sai vähän yli sataan euroon yö. Kannattaa tehdä vertailuja kaikkien hotellivertailujan kanssa, esim. nyt Booking comin kautta sai nyt parhaan hinnan ja sama hotelli hotels comissa oli paljon kalliimpi.

  Sitten muita hienoja rantoja löytyi Jimbaran nimisestä paikasta, joka on erittäin suosittu kala ja äyriäs ruokaa etsivien mekka 🙂 Siellä on uskomattoman pitkä valkohiekkainen ranta. Ravintolat Jimbaranissa sijaitsevat rannalla ja iltaisin kattavat pyödät rannalle aivan vedenrajaan asti. Hieno kokemus ja tuoretta kalaa paljon tarjolla. Siellä kannattaa kuitenkin taas huomioida pienimuoinen huijaus, että Jimbaranin rannan ravintoloissa kalat, äyriäiset ja muut merenelävät punnitaan sen mukaan mitä haluaa syödä. Saat siis itse valita tuoreet herkut ja vaat joilla punnitsevat nämä, niin se näyttää aivan liikaa. Itse söin kokonaisen kalan, olisko ollut Mahimahi olis ollut tarjolla myös paljon muitakin, niin kala painoi kaksi kiloa!! Oikeesti oli ehkä vajaan kilon tai lähemmäs 700 grammaa. Eli hintaa kyllä vedättävät siellä mutta vaikutti olevan sama juttu muissakin ravintoloissa, eli yleinen turistihuijaus.

  Muita paikkoja joisa kannattaa käydä oli apina temppeli Uluwatussa joka on puolen tunnin ajomatkan päässä Jimbaranista. Jos tekee päiväretken, niin hyvin voi yhdistää Uluwatun temppelin ja Jimbaranin rantalököilyn ja ravintolassa käynnin. Apinat ovat todella ovelia tuolla Uluwatussa ja ryöstävät kaiken irtonaisen, eli kannattaa laittaa vesipullot ja kaikki mukin irtain laukkuun. Tulevat jopa iholle asti, ja kiipeävät istumaan olkapäälle 🙂

  Sitten muita paikkoja joissa kannattaa käydä on Ubud niminen kaupunki joka sijaitsee n. puolentoista tunnin päässä Kutalta tai lentokentältä. Ubudin kaupunki on taiteilijakaupunki, jossa on paljon pieniä putiikkeja ja käsitöitä. Malauksia, puuveistoksi, puukoruja, hopeakoruja ja paikallista Batik tyylillä tehtyjä maalattuja kankaita taide/puuesineitä yms. kaikkea käsityötä mitä voi kuvitella. Leijat on kova juttu Balilaisten keskuudessa ja Ubudissa oli hienoja käsintehtyjä todella erikoisia leijoja myynnissä. Se on hyvä ja erikoinen tuliainen jos sellaisesta tykkää. Löytyi esim lohikäärmeleijoja, kotkia, pöllöjä yms. erikoisia lintuja joilla oli todella todenmukaiset kää ja pyrstö tehtynä paperimassasta ja itse leijan siivet oli tehty laskuvarjokankaasta, joten kestää lennättämisen kovassakin myrskyssä.

  Ubud on sen verran mukavan rento ja hieno paikka, että siellä kannattaa yöpyä vähintään pari kolme yötä. Siellä riittää näkemistä ja ehkä hienoimmat paikat olivat riisipellot jotka oli porrastettu todella jyrkkiin rinteisiin. Rinteiden reunaan oli tehty kahviloita ja ravintoloita, joista oli oikeasti todella uskomattomat näköalat ja mikäs siinä oli sitten nautiskella paikallista Bali Hai tai Pintang olutta ja rentoilla 🙂

  Ubudissa on myös Monkey Forest eli apinametsä, joka on paikallinen nähtävyys. Pääsymaksu oli nimellinen, oisko ollut joku 50 senttiä tms. Kannattaa ehdottomasti mennä. Siellä on todella paljon apinoita ja portilta voi ostaa banaaneja joita voi sitten antaa apinoilla ja ne innoissaan syövät niitä 🙂 Apinat on sen verran röyhkeitä että jos et anna banaania, niin kiipeävät ovelasti takaapäin selkään ja nappaavat ne omasta kädestä, joten kannattaa pitää niistä kovasti kiinni. Metsässä on myös muutama todella makea temppeli jotka ovat kuin suoraan Indiana Jones leffasta. Temppeleitä on muutenkin joka paikassa Balia mutta tuo oli todella makea. Metsässä on myös hieno silta joka ylittää pienin joen ja sieltä saa hienoja kuvia ja fiiis on kuin jostain Indiana Jones lefasta.

  Balilla on paljon tekemistä ja nähtävää ja suosittu aktiviteetti on Rafting, eli koskenlasku. Sitä kannattaa myös ehdottomasti kokeilla. Myös köysirata joka sijaitsee vuoristossa kahden laakson välissä on todella huima kokemus ja Balilla sijaitsee muutama tulivuorikin, joten sielläkin kannattaa käydä katsomassa maisemia.

  Sukellusta Balilla voi harrastaa monessa paikassa mutta parhaat paikat ovat pohjoisessa, jonne on tosin hiukan matkaa. Sinne kannattaa mennä muutamaksi päiväksi, koska matkanteko balilla on hidasta vuorten yli.

  Balista voisi kirjoittaa vaikka miten paljon vinkkejä mutta tässä nyt muutamia 🙂

 2. Parhaat vinkit sukeltamiseen ja miten sukeltaminen Balilla kannattaa organisoida jäi tuosta äskeisestä postauksesta pois. Balilla on todella monia hyviä paikkoja sukeltaa ja tässä vielä lyhyesti Balin sukeltaminen ja sukelluspaikat lyhyesti:

  1. Jos reissu on lyhyt ja keskittyy pelkästään sukeltamiseen Balin pääsaarella niin seuraavat paikat kannattaa ehdottomasti käydä dyykkaamassa:

  Tulamben Bali.
  Tulamben sijaitsee Balin itä-osassa ja siitä on kasvanut sukellukseen keskittynyt kaupunki ja siellä on ehkä koko Balin kuuluisin sukelluskohde: US Liberty niminen Amerikkalainen toisen maailmansodan aikana uponnut hylky. Hylky sijaisee suhteellisen lähellä rantaa, n. 50 metrin päässä ja siellä voi myös snorklata helposti hylyn ympärillä.

  Hylky on suoraan Puri Madha Bungalows nimisen resortin edessä ja sieltä rannalta jo näkee meressä mustia snorkkeleita n. 50 metrin päässä, joten sinne pystyy helposti myös uimaan rannalta. Hylky on n. 100 metriä pitkä mutta on katkennut muutamaan osaan, joka mahdollistaa sukeltamisen helposti hylyn sisään. US Liberty hylky on aivan korallien peitossa ja sen ympärillä ui paljon värikkäitä kaloja ympäriinsä. Hylky on suhteellisen hyvässä kunnossa ja parhaat paikat ovat n. 15 – 30 metrin syvyydessä. Sukeltajia on usein paljon hylyn ympärillä ja nähtävää on niin paljon että kaksi erillistäsukellusta on suositeltavaa tehdä jotta näkee kunnolla kaiken. Porukkaa tulee paljon myös läheisistä Lovinan ja Candisan kaupungeista joten ruuhkaa voi olla. Pahin ruuhkahuippu päiväsaikaan klo 11-16 välillä, joten kannattaa yöpyä joko Tulambenissa tai läheisessä Amedin kaupungissa, jotta pääsee heti aikasin aamusta dyykkaamaan ekan sukelluksen jatosien sitten tuossa ruuhkassa.

  US Liberty hylky sai tammikuussa 1942 Japanilaisen sukellusveneen torpedon kylkeensä lähellä Lombokin saarta mutta ei uponnut siihen. Liberty laitettiin hinaukseen ja tuotiin rannan läheisyyteen, jotta sen rahtina olleet tarvikkeet saatiin purettua. Liberty oli laivaston rahtilaiva joka sisälsi mm. junan kiskoja ja tarvikkeita. Vuonna 1963 läheisen tulivuoren Gunung Agungin purkautuminen aiheutti hylyn hajoamisen ja uppoamisen kokonaan rantaveteen sukeltajien ja snorklaajien iloksi.

  Pulau Menjangan
  Balin länsiosassa sijaitseva Pulau Menjangan on ehkä Balin sukeltamisen paras paikka ja siellä sijaitsee tusinoittain todella hienoja sukelluspaikkoja. Todella hienoja kaloja, Mantaa, valaita, valashaita ja pehmeää ja kovaa korallia, paljon luolia ja usein todella kirkas näkyvyys. Seillä on myös uskomaton droppi eli jyrkkä seinämä joka jatkuu syvyyteen.

  Pulau Menjanganista löytyy myös hylky The Ancker Wreck, mystinen uponnut laiva, josta kukaanei oikein tiedä mitään

  Pulau Menjanganiin mentäessä sukeltamaan, kannattaa majoittua läheiseen Pemuteran kaupunkiin, jossa hotellit myös järjestävät retkiä sukeltamaan.

  2. Gilin saari
  Gililtä löytyy sukeltamiseen keskittynyt keskus Trawangan, joka on pitkään pysynyt vain pienen piirin tiedossa ja nyt on alkanut tieto levitä jo lajemmallekin. Sukellusta, snorklausta ja vapaasukellusta pystyy harrastamaan todella hyvin ja rannatkin ovat Gilillä paratiisimaisia. Hyvä paikka jos toinen puolisoista ei esim. sukella, niin voi sen aikaa lököillä hienoilla hiekkarannoilla kun toinen sukeltaa 🙂

  Trawanganista löytyy vapaasukellukseen keskittynyt koulu Freediwe Gili, joka tarjoaa kahden päivän vapaasukellus kursseja n. 120-150 euron hintaan ja parin päivän kurssin jälkeen useimmat oppilaat pystyvät sukeltamaan jopa 15 metrin syvyyteen, uskomaton juttu!

  Gilin parhaat sukelluspaikat
  – Bounty Pier: 12-18 metrin syvyydessä oleva uponnut ponttooni, hyvä paikka aloittelijoille

  – Deep Halik: Kanjonimainen sukelluskohde, jossa voi törmätä riuttahaihin ja löytyy sekä valko että mustaevähaita usein tosin 25 metrin syvyydestä

  – Deep Turbo: Nitrox sukellusta 30 metrin syvyyteen, jossa leopardihaita ja muita hienoja kaloja

  – Hans Reef: Paljon kaloja ja nähtävää

  – Hidden Reef: pehmeää ja kovaa korallia ja hieno paikka sukeltaa

  – Japanese Wreck (Japanilainen hylky): Paikka soveltuu ainoastaan kokeneille sukeltajille, koska hylky sijaitsee 45 metrin syvyydessä. Japanilainen partioveneen hylky upposi toisen maailmansodan aikana. Nitrox sukellukseen sopiva paikka

  – Shark Point: Gilin jännittävimpiä sukelluspaikkoja. Paljon riuttahaita, kilpikonnia, mantaa ja muita hienoja kaloja.

  – Simon´s Reef: 16-30 metrin syvyydessä sijaitse erinomaisessa kunnossa oleva riutta. Barracudaa ja leopardihaita ja isoja Trevally parvia

  – Sunset (Manta Point: Mahtavia pöytäkoralleja ja haita ja muita hinoja kaloja

  Nusa Benida myös hyvä paikka sukeltaa

Leave a Reply

Your email address will not be published.