Azerbaižan

Azerbaižan on entinen Neuvostoliiton osa Kaukasuksen vuoristossa. Maa sijaitsee Kaspianmerellä, Venäjän ja Iranin välissä. Lännessä maa jakaa rajansa Georgian ja Armenian kanssa. Azerbaižan sai itsenäisyytensä takaisin Neuvostoliiton kaaduttua vuonna 1991. Azerbaižan kävi sodan Armenian kanssa Vuoristo-Karabahin alueesta, joka maantieteellisesti kuuluu Azerbaižaniin. Alue on sodan jäljiltä jäänyt itsenäiseksi tasavallaksi, jota ei ole kansainvälisesti tunnustettu.  Azerbaidžan on menettänyt 20 % alueestaan ja sen on tuettava noin 800 000 pakolaista, jotka ovat paenneet kotiseudultaan Armenia-Azerbaižan konfliktin takia. Huolimatta vuoden 1994 aselevosta Karabahin alueesta ei ole päästy yhteisymmärrykseen.

Suurin osa väestöstä (yli 90 %) koostuu azereista, joilla on hyvin samanlainen kulttuuri turkkilaisten kanssa. Vähemmistöjä Azerbaižanissa ovat muun muassa lezghinit, venäläiset, avarit, turkkilaiset, tataarit, ukrainalaiset ja georgialaiset. Suurin osa väestöstä on shiia-muslimeja, vaikkakin pitkä historia Euroopan ja Venäjän kolonialismista on jättänyt maahan hyvin liberaalin näkemyksen islamista. Maan hallitusta on kutsuttu kleptokratiaksi eli varkaiden vallaksi, jota hallitsee Aliyev suku ja heidän liittolaisensa. Vaikkakin oppositioon kuuluvat henkilöt vangitaan usein, ei tilanne ole yhtä vakava kuin esimerkiksi Turkmenistanissa tai Iranissa.

Maan pääkaupunki Baku on myös Kaukasuksen alueen suurin kaupunki. Baku sijaitsee Kaspianmeren rannalla, Absheronin niemimaan kärjessä. Kaupungissa on kolme aluetta: Bakun vanha kaupunki, Neuvostoliiton aikainen kaupunki ja uusi alue. Vuonna 2003 kaupungin asukasluku oli hieman yli kaksi miljoonaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.