Australia “Down Under”

Australia on maailman ainut maa, joka on samalla myös oma mantereensa. Australia rajautuu lännessä Intian valtamereen ja idässä Tyyneen valtamereen. Kaakossa Australian rannikkoa hellii Tasmaninmeri, joka erottaa sen Uudesta-Seelannista, maan koillisosa taas on korallimeren rannalla. Australia on erittäin kaupungistunut maa ja suurin osa väestöstä asuu maan itä –ja kaakkoisrannikoilla. Suurin osa maan sisämaasta on puolikuivaa aroaluetta. Väkiluvultaan suurimmat osavaltiot ovat Victoria ja New South Wales, mutta ylivoimaisesti suurin asuttu alue pinta-alaltaan on Länsi-Australia.

Australian kaupungit ja nähtävyydet

Australia on todella iso maa, nähtävyyksiä paljon ja kaupungit hyvinkin erilaisia. Alla esiteltynä muutamia suurimpia kaupunkeja joissa on myös upeat hiekkarannat. Nämä ovat ehdottomasti tutustumisen arvoiset kaupungit:

Sydney – Oopperatalo ja Bondi beach

Sydneyn ehdoton maamerkki on Sydney Opera House, eli Sydneyn oopperatalo, jota on kuvattu lukemattomiin elokuviin ja matkaoppaisiin. Opperatalo on sekä päivällä, että yöllä mahtava maamerkki upean valaistuksen ansiosta.

Sydneyn muita nähtävyyksiä ovat mm. Bondi Beach, joka on kuuluisa kaupunkilaisten ja turistien auringonpalvonnan ja päiväretkien kohde. Bondi on upea, lähes kilometrin pitkä ja todella leveä hiekkaranta. Aurinkoisella säällä varsinainen turistien levähdyspaikka, mutta kyllä sieltä aina paikan löytää.

Bondi Beach on myös surffareiden ehdoton mekka, jossa surffataan vaikka kelit olisivat kuinka kurjat, sateiset tai tuuliset. Bondilla on myös muutaman surffikoulun koju, josta aloittelija tai edistyneempikin surffaaja voi ostaa surffitunteja. Meri on täynnä kaikenlaisia surffaajia ja vaikkei surffaisikaan, niin Bondilla  kannattaa ihailla ammattilaisten surffausta rantahietikolla makoillen. Surffaus onkin Australialaisten ykköslaji!

Bondi beach Sydney Australia

Sydney Harbour Bridge on myös hieno nähtävyys ja sinne järjestetään ohjattuja kiipeilyretkiä ja voi vain kuvitella minkälaiset maisemat sieltä aukeavatkaan kaupungin yli.

Sydney Harbour bridge silta paivalla

Toinen korkeanpaikan ystävän ehdoton kohde on Sydneyn TV torni, josta näkee koko kaupungin yli ja tornin ravintola pyörii 360 astetta ympäri mahdollistaen koko kaupungin ihailemisen hyvää ruokaa syödessä. Sydneyssä on myös paljon muita tutustumisen arvoisia paikkoja.

Surfers Paradise – Gold Coastin keskus

Tervetuloa Gold Coastille surffaamaan ja nauttimaan 60 km pitkästä upeasta hiekkarannasta. Gold Coastin Surfers Paradise onkin yksi Australian suosituimmista turistikohteista ja myös ulkomaisten turistien ja surffareiden ehdoton ykkösvaihtoehto. Surfers Paradise on valittu yhdeksi Australian parhaimmista ja puhtaimmista hiekkarannoista.

Surffers Paradisen ranta ja allot

Surfers Paradisessa sijaitsee myös maailman korkein asuinrakennus Q1 (Queensland number one), joka kohoaa 322,5 metrin korkeuteen merenpinnasta.

Surfers Paradise nNakyma Q1 tornista pohjoiseen

Tornista on huikeat näkymät yli kaupungin kumpaankin suuntaan ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka.

Surfer Paradise Q1 torni nakyma etelaan

Surfers Paradise on myös Australian pintaliitäjien lomaparatiisi, josta monet kuuluisuudet, elokuvatähdet ja mediamogulit ovat ostaneet hulppeita “kesäasuntoja” ja viettävät siellä muutamia päiviä vuodessa.
Surfers Paradisen yksi kuuluisimpia asukkaita on menestyneen surffimerkin Billabongin perustajat Gordon and Rena Merchant. Elokuvatähti Mel Gibson ja News Corporationin mediamoguli Rupert Murdoch omistavat myös hulppeat villat Surfers Paradisen läpi kiemurtelevan joen varrella.

Surfers Paradise julkimon talo

Jos haluaa nähdä kuuluisuuksien villat hyvin läheltä, niin kannattaa lähteä jokiristeilylle, sillä joen varrelta pääsee tirkistelemään asuntoja todella läheltä. Risteilylle kannattaa todellakin lähteä, jos sattuu olemaan syksyllä reissussa. Syksyllä ryhävalaat nimittäin tulevat parittelemaan aivan Gold Coastin rannoille ja niiden mahtavia ilmahyppyjä pääsee näkemään vain näiden risteilijoiden “Whale watching” retkillä.

Julkimoiden joki asunnot

Brisbane – Kaupunki kultahietikon äärellä

Usein kuulee sanottavan, että Brisbanessa ei ole juuri nähtävää ja moni suuntaakin suoraan lentokentältä Australian Gold Coastille surffaamaan ja nauttimaan 60 km pitkästä upeasta hiekkarannasta.

Suur-Brisbanen alueella asuu kuitenkin n. 2 miljoonaa ihmistä ja kaupunki kasvaa Australian nopeiten. Kaupunkia halkoo Brisbanejoki, joka virtaa koko kaupungin läpi ja asutus on aikojen saatossa keskittynyt hyvinkin pitkälle sen varteen. Brisbane sijaitsee subtrooppisella ilmastovyöhykkeellä ja kesät ovat kuumia ja kosteita, talvet lauhkeita ja kuivia. Suomalaiselle matkailijalle siis erittäin mukava ilmasto kesällä ja talvella.

Brisbane Australia joki illalla

Brisbanen nähtävyydet ovat hyvinkin tavallisia suurkaupungin mittapuulla. Brisbanessa kannattaa kuitenkin tutustua seuraaviin kohteisiin. Wheel of Brisbane, yksi maailman suurimmista maailmanpyöristä, jossa on ilmastoidut kabiinit. Keskustan Business District, jonka varrella on paljon hienoja rakennuksia, kauppoja ja loputtomasti shoppailtavaa. South Bank Parklands ja South Bankin varrella sijaitseva puisto on tutustumisen arvoinen. Siellä on mm. ravintoloita ja erikoinen tekouimaranta ja tekohiekkaranta. Ehdoton paikka mennä päivän kävely ja shoppailureissun päätteeksi uimaan ja löhöilemään “teko” hiekkarannalle.

South Bank Brisbane tekohiekkaranta

Koalien ja kenguruiden suojelemiseen keskittynyt The Lone Pine Koala Sanctuary, on kohde, jossa kannattaa ehdottomasti vierailla. Puistossa pääsee näkemään Koalan, kengurun, vesinokkaeläimen ja muut australian erikoiset eläimet.

Lone Pine Koala Sanctuaryssä pääsee pitelemään sylissä (ja tietenkin halaamaan) koalaa ja muutamalla dollarilla voi ostaa kuvat unohtumattomasta tapahtumasta. Suosittelemme tätä paikkaa, koska puiston tuotto käytetään Koalien suojeluun ja elänkannan hengissä pitämiseen sukupuutolta. Puisto sijaitsee Brisbanen lähettyvillä olevilla kukkuloilla ja sinne pääsee paikallisbussilla n. 20 minuutissa tai veneellä jokea pitkin n. puolessatoista tunnissa Brisbanen keskustasta. Jokea pitkin on kiva mennä puistoon, koska samalla näkee myös paljon maisemia Brisbanen alueelta.

Australian ilmasto

Koska Australia on niin laaja maa, myös ilmasto vaihtelee suuresti eri osissa maata. Suurin osa maata saa kuitenkin vuosittain yli 3000 tuntia auringonpaistetta vuosittain. Yleisesti ottaen pohjoisessa on trooppinen ja kuuma ilmasto ja etelässä vallitsee ennemmin subtrooppinen ja lauhkea ilmasto. Suurin sademäärä osuu rannikoille. Päivälämpötilat pysyvät yleisesti yli 30 celsius asteen, myös talvisin. Yölämpötilat talvisin häilyvät usein jopa 15–20 celsius asteen hujakoilla.

Australian tunnetuimmat eläimet, koala ja kenguru

KoalaKenguru Australiassa

Mantereen iän, säävaihteluiden sekä maan eristynyt sijainti ovat tehneet maan eliöstöstä ainutlaatuisen. Noin 85 % prosenttia kasveista, 84 % nisäkkäistä sekä yli 45 % linnuista on kotoperäisiä. Australian tunnetuimpiin kuuluvat muun muassa kenguru, koala, vesinokkaeläin ja vombatit. Eläimistöön kuuluu myös joitain maailman vaarallisimmista ja myrkyllisimmistä hyönteisistä ja käärmeistä.

Australia on maa, jossa jokaisen tulisi käydä edes kerran elämässään. Maan upea luonto ja laaja valikoima aktiviteettejä ovat houkutelleet turisteja maahan jo vuosikausia. Mainittakoon vielä monen johtopäätös maan väestöstä: ”Maailman rennointa porukkaa”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.