Auringon haitat ja auringonpolttama iho

auringonpolttama iho

Auringonoton riskit johtuvat auringon ultraviolettisäteilystä, joka liiallisena on ihoa vanhentavaa ja vahingoittavaa jopa syövän muodostumiseen asti. Ihosyöpien tärkein aiheuttaja on altistuminen haitalliselle määrälle auringon valoa. Niiden ja erityisesti melanooman riskiä lisää erityisesti ihon toistuva palaminen.

Suomen Ihotautilääkäreiden yhdistyksen mukaan ihosyövistä voi muodostua uusi kansantauti, ellei ihmisten suhtautuminen auringonottoon muutu. Taipumus ihosyöpiin yleensä kasvaa vanhemmiten, mikä osaltaan johtuu vuosien myötä kertyvän altistuksen määrästä. Huonosti ruskettuvilla, kuten vaaleilla, punatukkaisilla ja pisamaisilla iho ei auringossa muodosta omaa suoja-ainettaan melaniinipigmenttiä, jonka vuoksi iho palaa herkästi ja riski ihosyöpään kasvaa.

Suomen Syöpärekisterin arvion mukaan vaarallisimmat ihosyövät, melanooma ja okasolusyöpä, ovat lisääntyneet ja lisääntyvät edelleen – kaikista ihosyövistä näitä on joka kymmenes. Ihosyöpiin sairastuu Suomessa vuosittain seitsemisen tuhatta henkilöä.

Auringonpolttama iho

Ihon palaminen auringossa voi olla seurauksiltaan vaarallista, joten siltä pitäisi suojautua joka tilanteessa. Erityisen herkkiä ihon palamiselle ovat vaaleat, sinisilmäiset, punatukkaiset ja pisamaiset.

Ihon ruskettuminen on ihon puolustautumismekanismi UV-säteilyä vastaan. UV-säteilyn vaikutuksesta ihon pigmentintuotanto lisääntyy mikä johtaa olemassa olevan pigmentin tummenemiseen, ja samalla iho myös muuttuu paksummaksi.

Jos auringossa ollaan liian pitkään suojaamatta ihoa, iho palaa. Lievästä palanut iho reagoi punottamalla ja kuumottamalla. Palovauriot ilmaantuvat ihoon noin 6-24 tunnin kuluttua.

Pahasti palanut iho turpoaa ja iholle nousee rakkuloita. Kyseessä on tuolloin toiseen asteen palovamma. Rakkuloita ei saa puhkaista, sillä ne voivat muutoin aiheuttaa tulehduksen.

Hoida auringon polttamaa ihoa seuraavasti

–          jäähdytä ihoaluetta viileällä vedellä

–          levitä iholle ohuelti mietoa hydrokortisonivoidetta

–          jos palovamma on laaja ja kivulias, ota yhteys lääkäriin

–          jos yleisoireina esiintyy esimerkiksi päänsärkyä, pahoinvointia tai pyörrytystä, voi kysymyksessä olla auringonpistos

–          suojaa palanut ihoalue seuraavina päivinä hyvin auringolta vaatteilla!

Leave a Reply

Your email address will not be published.