Argentiina

Argentiina on maa Etelä-Amerikassa. Maa ulottuu Etelä-Amerikan pohjoisen tropiikista eteläkärkeen, jossa vallitsee antarktinen ilmasto. Argentiinan naapurimaita ovat Brasilia, Bolivia, Chile, Paraguay ja Uruguay. Argentiinan ja Chilen välissä olevat Andit vetävät tiukan rajan maiden välille. Coloradojoen eteläpuolelle jää Patagonia, eli Argentiinan tärkein laidunmaa, josta kuitenkin suurin osa on puoliaavikkoa. Melkein 80 % Argentiinan väestöstä asuu pampalla, eli suurella aroalueella maan itä – ja keskiosassa. Argentiina on Etelä-Amerikan toiseksi suurin maa, ja se voidaan jakaa neljään alueeseen: pampaan, laajaan savannialueeseen Gran Chacoon, kanjonien halkomaan vuoristoalueeseen Patagoniaan sekä luoteessa sijaitsevaan Monteen.

Maa sijaitsee miltei kokonaan lauhkean ilmaston alueella. Eri alueilla on kuitenkin suuria eroja ilmaston suhteen. Buenos Airesissa keskilämpötila on 23 astetta kun taas eteläisessä Argentiinassa monessa kaupungissa keskilämpötila on vain 9 astetta.

Argentiina ja etenkin Buenos Aires on tunnettu tangon kotipaikkana. Kaupungissa on monia mahdollisuuksia opetella tangoa tanssikouluissa. Maa on tunnettu myös intohimoisesta jalkapallonkannatuksesta ja joka ikisellä pikkupojalla näkeekin jalkapallon kainalossaan.

Kulinaristisesti maa ei välttämättä ole kasvissyöjän unelma, sillä maa on erittäin tunnettu maukkaasta pihvilihastaan. Naudanlihaa syödäänkin vuosittain jopa 74 kiloa henkeä kohden. Maan ruokakulttuuriin on vaikuttanut vahvasti myös Euroopasta muuttaneet asukkaat, jotka ovat tuoneet mukanaan muun muassa pizzan, churrot ja tortillat. Argentiinassa kannattaa ehdottomasti maistaa paikallista viiniä, joita viljellään 22 ja 44 leveyspiirin välissä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.