Arabiemiraatit

Arabiemiraatit (Yhdistyneet Arabiemiirikunnat) on seitsemästä emiirikunnasta koostuva liittovaltio Arabian niemimaalla Persianlahden rannalla. Tunnetuimpia emiirikuntia ovat Dubai, Abu Dhabi sekä Sharjah, joista etenkin Dubai on suosittu matkakohde suomalaisten keskuudessa. Maailmassa ei liene toista maata, jossa yli 80 prosenttia väestöstä on ulkomaalaisia, jonka ansiosta Arabiemiraatit on monen kulttuurin kohtauspaikka. Arabiemiraatit on rikas arabimaa, jossa arabikulttuuri ja moderni länsimaalaisuus yhdistyvät kiehtovalla tavalla. Vaikka maan virallinen kieli on arabia, myös englantia hindiä ja urdua puhutaan paljon. Arabiemiraattien virallinen uskonto on islam, jonka tunnustajia on valtaosa väestöstä.

Arabiemiraateissa riittää nähtävää ja koettavaa

Arabiemiraattien suurimmissa kaupungeissa (Dubai, Abu Dhabi, Sharjah) korkeakulttuuri kukoistaa. Näissä kaupungeissa kulttuuriviranomaiset sekä – yhdistykset järjestävät lukuisia taidenäyttelyitä, teatteriesityksiä ja konsertteja yhdessä lähetystöjen kanssa. Abu Dhabissa on jopa kokonainen saari omistettu pelkästään kulttuurille: Saadiyat-saarelle on tulossa mm. Louvren ja Guggenheimin museot. Elokuvien ystävien kannattaa käydä myös elokuvissa, sillä mm. uusimmat amerikkalaiset elokuvat saapuvat niihin nopeasti eikä elokuvia dubata vaan ne tekstitetään arabiaksi. Intialaisissa elokuvateattereissa voi nauttia myös Bollywood-elokuvista.

Nykyarkkitehtuurin ystäville Emiraatit on paikka vailla vertaansa, sen verran kunnianhimoisia rakennushankkeita Emiraateissa on toteutettu viimeisten 10 vuoden aikana.  Emiraateista löytyy mm. maailman korkein rakennus Burj  Khalifa, maailman suurin ostoskeskus sekä keinotekoiset palmusaaret. Tulevaisuudessa kaupunkiin ollaan rakentamassa maailman karttaa muistuttava keinotekoinen saaristo.

Matkustaminen Arabiemiraatteihin

Pääosin sää on Arabiemiraateissa kuuma ja kuiva. Koska lämpötila on ympäri vuoden yli +20 astetta, ovat Emiraatit loistavat matkakohde myös talvisin. Keskikesällä lämpötila nousee usein tukahduttavaan +40 asteen, jonka vuoksi paras ajankohta lomailla Emiraateissa on loppusyksystä tai alkukeväästä. Emiraatteihin kannattaa matkata lentäen. Erityisesti Dubaihin lentävät lähes kaikki suuret lentoyhtiöt, ja Suomessa useat matkanjärjestäjät tekevät pakettimatkoja Emiraatteihin suorin lennoin.

Uusista maksullisista ja lyhennetyistä viisumien voimassaoloajoista on annettu Arabiemiraateista ennakkotietoa, mutta suomalaiset voivat yhä edelleen matkustaa Arabiemiraatteihin ilman viisumia. Lentokentältä suomalaiset saavat leiman, joka oikeuttaa oleskelemaan maassa 30 päivää. Arabiemiraattien liiton virallisen käytännön mukaan Israelin leima passissa estää maahanpääsyn, mutta käytännössä maahantulo on onnistunut Israelin leimasta huolimatta.

Yli 100 000 AED käteisen maahan tullessa pitää tehdä ilmoitus!

Turvallisuus

Arabiemiraatit on kaiken kaikkiaan turvallinen matkailukohde, tosin tarkkaavaisuutta suositellaan, koska maassa on kuitenkin terrori-iskujen riski. Vaikka rikollisuutta on maassa vähän, turisteja kehotetaan olevaan varovaisia. Islamin uskontoa kunnioittavat käyttäytymissäännöt on myös hyvä kerrata ennen maahan matkustamista.

Ulkoministeriö suosittelee kaikenkattavaa matkavakuutusta sekä ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä ulkoministeriölle tai Suomen edustustoille. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta http://formin.finland.fi/palvelut/matkustus/ilmoitus. Reseptilääkkeistä on hyvä olla mukana englanninkieliset käännökset. Narkoottisten ja muiden vahvojen lääkkeiden maahantuonnille on lisäksi pyydettävä etukäteen lupa terveysministeriöltä, fax: +971-2-631 3742, sähköposti: drugcl.csc@moh.gov.ae. Lisätietoja puh. +971-2-633 8566.

Kulttuurierot

Arabiemiraateissa tulee käyttäytyä konservatiivisesti ja kunnioittavasti Islamin uskoa kohtaan. Julkisilla paikoilla ei suvaita humalakäyttäytymistä, liian paljastavaa pukeutumista eikä hellyyden osoituksia. Armeijan rakennuksia, palatseja ja hallintorakennuksia sekä paikallisia naisia ei saa valokuvata. Huumausaineiden hallussapidosta ja käytöstä langetetaan kovia tuomioita – vähimmäistuomi on neljä vuotta vankeutta! Rikoksista langetetaan tuomioita islamilaista sharia-lakia soveltaen. Sharia-oikeudessa rikoksia ovat mm. alkoholin käyttö ja aviorikos. Homoseksuaalisesta käyttäytymisestä ja huumekaupasta voidaan tuomita jopa kuolemaan.

Vaikka muslimit eivät uskontonsa takia syö sianlihaa lainkaan eivätkä käytä alkoholia, silti sianlihaa on saatavissa suurimmista supermarketeista ja alkoholiakin myydään alkoholimyymälöissä. Muista aina syödä oikealla kädellä, sillä muslimit pitävät vasenta kättä epäpuhtaana. Paastokuukauden eli Ramadan aikana juominen, syöminen ja tupakointi on julkisilla paikoilla kaikilta kielletty päiväsaikaan, eivätkä ravintolat ole Ramadan aikaan päivällä auki lainkaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.