Andorra

Andorra on Espanjan ja Ranskan välisessä Pyreneiden vuoristossa sijaitseva kääpiövaltio. Andorra on pinta-alaltaan vain 464 neliökilometriä. Andorran pääkaupunki Andorra La Vella on Euroopan korkeimmalla sijaitseva pääkaupunki, se sijaitsee 1023 metrin korkeudessa. Maan virallinen kieli on katalaani, mutta maassa puhutaan laajalti myös espanjaa, ranskaa ja portugalia.

Andorran ruhtinaskunta perustettiin vuonna 1278 ja sillä on ollut erikoinen hallintomuoto jo yli 700 vuoden ajan. Monarkian roolia harjoittaa jaetusti Ranskan presidentti ja espanjalainen Urgellin piispa. Andorra on varakas maa, lähinnä turismin takia. Maassa vierailee vuosittain noin 10,2 miljoonaa turistia. Maata on myös kutsuttu veroparatiisiksi. Andorra ei kuulu Euroopan Unioniin, mutta valuuttana toimii kuitenkin euro.

Ilmasto Andorrassa vaihtelee suuresti riippuen korkeudesta. Laaksoissa on samantyyppinen ilmasto kuin ympäröivissä naapurivaltioissa, mutta koska Andorra sijaitsee vuoristossa voivat talvet olla hieman koleampia, sekä kesät hieman viileämpiä. Alppialueilla vuoristoa peittää lumipeite miltei ympäri vuoden. Andorrassa saadaan nauttia auringosta keskimäärin 300 päivää vuodessa.

Kesällä 2009 Andorran väestömäärä oli 83,888. Syntyperäiset andorralaiset ovat vähemmistöä maassa.
Väestöstä 67,7 % on ulkomaalaisia, 27,300 espanjalaista, 19,794 portugalilaista, 5,213 ranskalaista ja 1,085 brittiä. Andorralaisilla on maailman toiseksi korkein eliniänodote – 82 vuotta. Suurin osa väestöstä (90 %) on roomalais-katolisia. Vaikka kyseessä ei ole valtionuskonto, perustuslaki tunnustaa erityisen siteen kirkkoon. Maan muslimiyhteisö koostuu periaatteessa Pohjois-Afrikasta muuttaneista siirtolaisista.

Leave a Reply

Your email address will not be published.