Algeria

Algerian demokraattinen tasavalta eli Algeria on pinta-alaltaan Afrikan toiseksi suurin valtio heti Sudanin jälkeen ja se sijaitsee Pohjois-Afrikassa Välimeren rannalla. Algerian rajanaapureita ovat Tunisia, Libya, Nigeria, Mali, Mauritania sekä Länsi-Sahara ja Marokko. Väestöstä 99 % on islamin uskoista ja noin 90 % asuu rannikolla. Maan virallinen kieli on arabia, mutta maassa puhutaan myös berberiä sekä ranskaa.

Algerian ilmasto on keskimaassa kuumaa ja kuivaa, kun taas rannikkoalueella vallitsee miellyttävä välimerenilmasto. Vuoristoissa talvet voivat olla hyvinkin ankaria eikä lumen tulokaan ole epätavallista. Kesäisin Algeriassa puolestaan puhaltavat kuumat, pölyä ja hiekkaa mukanaan kuljettavat tuulet.

Matkustaminen Algeriaan

Algeriaan lentävät erityisesti isot eurooppalaiset lentoyhtiöt päivittäin. Algeriaan voi matkustaa junalla tai autolla Tunisian kautta. Sen sijaan Marokon puolella ei ole avoimia raja-asemia, joiden kautta pääsisi Algeriaan. Myös Mauritanian, Malin ja Nigerin kautta rajan ylityksessä on ongelmia. Algeriaan pääsee myös laivalla mm. Marseillen, Barcelonan ja Alicanten kautta.

Algeriaan matkustavilta suomalaisilta vaaditaan viisumi. Lisäksi kaikille Algeriaan matkustaville suositellaan voimassaolevaa kurkkumätä-jäykkäkouristus – rokotusta (dT), MPR-rokotusta sekä rokotusta hepatiitti A:ta vastaan.

Nähtävyydet

Matkan aikana kannattaa vierailla Assekremissa, joka tarkoittaa tuaregien kiellellä maailman reunaa. Assekremin Tolkienesque Atakorin tasangolta on upeat näkymät Saharan hiekkaerämaahan. Saharasta löytyy myös kivitaiteen huippuja esimerkiksi La Vache qui pleure, eli Itkevä lehmä. Algeriassa on myös yksi Unescon maailmanperintölistalle kuuluva nähtävyys: Tassili N’Ajjerin luonnonpuiston kiviset taideteokset. Algerian itärannikolla kannattaa puolestaan käydä tutustumassa kiviluolastoihin ja pitkiin hiekkarantoihin tai lähteä risteilylle Välimerelle.

Kulttuurierot

Afrikassa ruokailu on tärkeä yhteinen tapahtuma, johon panostetaan joka päivä – tai oikeastaan ilta, sillä päivän pääateria syödään yleensä vasta illalla. Algerialaiset eivät eroa muista afrikkalaisista syömätavoiltaan, vaan syövät pääosin sormin ja vanhan perinteen vuoksi perheen isä syö aina ensin. Vasta isän jälkeen lapset saavat ruokailla siten, että esikoinen aloittaa. Vieraat ruokailevat aina perheen isännän kanssa muiden odottaessa vuoroaan.

Algeriaan matkustavien on hyvä tutustua maan tapoihin etukäteen. Naisien on syytä välttää paljastavaa pukeutumista sekä liikkumista yksin etenkin pimeään aikaan. Myös miesten kannattaa välttää öiseen aikaan yksin liikkumista ryöstöjen vuoksi. Alkoholia ei tule nauttia ulkona julkisesti sillä sitä ei pidetä suotavana, eikä sotilas- ja hallintorakennuksia saa valokuvata. Homoseksuaalien on hyvä tietää, että homoseksuaalisesta kanssakäymisestä voidaan Algeriassa tuomita pitkiin, jopa 3-5 vuoden pituisiin, vankeusrangaistuksiin!

Turvallisuus

Algerian tilanne on rauhoittunut 1990-luvun ja 2000-luvun alun vuosista, jolloin maan tilanne muistutti sisällissotaa. Sisäpoliittisesti tilanne on silti yhä herkkä, sillä maassa on edelleen ryhmiä, jotka tekevät myös siviileihin kohdistuvia iskuja. Pääkaupungin Algerin itäpuolelle on tehty viimeisin isku vuoden 2010 kesäkuussa, jonka vuoksi poliisien läsnäolo on näkyvää. Näillä ääri-islamistisilla ryhmillä on epäilty olevan yhteyksiä Al Qaidaan. Alkuvuodesta 2011 eri puolilla maata on lisäksi puhjennut levottomuuksia mm. työttömyyden vuoksi.

Ulkoministeriö kehottaa Algeriaan matkustavia suomalaisia erityiseen valppauteen ja välttämään suuria väkijoukkoja. Turvallisin tapa liikkua Algerian sisällä on liikkua lentäen. Pidemmäksi aikaa maahan matkustavien on hyvä ilmoittaa maassa olostaan Suomen Algerian suurlähetystöön. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta http://formin.finland.fi/palvelut/matkustus/ilmoitus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.