Albania

Albania on pieni maa Balkanilla. Se jakaa rajansa Kreikan, Makedonian, Kosovon ja Montenegron kanssa. Vaikka suhteellisen suuri enemmistö kansasta on peräisin muslimikansoista (75–80%), gallupien mukaan noin 35 % albaanit ovat agnostikkoja, 22 % on ateisteja, 19 % on muslimeja, 15 % on ortodoksi, 8 % on katolisia ja 1 % muita uskontoja. Seka-avioliitot ovat erittäin yleisiä, ja paikoin jopa sääntö.Perinteinen albanialainen kulttuuri kunnioittaa maassa vierailevia turisteja. Kunnioituksen vastineeksi vierailijalta kuitenkin odotetaan maan arvojen ja ihmisten huomioon ottamista. Albanialaiset nauttivat pitkistä kävelyistä kaupungilla, nuorempi väestö viettää aikaansa kahviloissa sekä tanssiravintoloissa. Euroopan standardien mukaan Albania on köyhä maa.

Albanialla on pieneen kokoonsa nähden suuri määrä erilaisia sääilmiöitä talvisin ja kesäisin. Rannikkoalueiden alangoilla on tyypillinen välimerellinen ilmasto, ylängöillä taas on välimerellinen mannerilmasto. Sekä rannikolla, että ylängöillä sää vaihtelee pohjoisen ja etelän välillä suuresti.

Alangoilla on leudot talvet, lämpötilat keskimäärin noin 7 astetta. Kesäisin lämpötilat kohoavat keskimäärin 24 asteeseen. Sisämaan lämpötiloihin vaikuttaa eniten muutokset korkeuksissa kuin leveysasteissa. Matalat talvilämpötilat vuorilla, johtuvat manner ilmamassasta joka hallitsee itäistä Eurooppaa ja Balkania.

Albanialaiset ovat erittäin vieraanvaraisia. Vanhemmat miehet odottavat kunnioitusta ikänsä puolesta. Etenkin perheiden miehiä tulee kunnioittaa. Kättele perheen miehiä, äläkä väittele heidän kanssaan uskonnosta tai politiikasta. Jotkin aiheet ovat erityisesti tabuja, homoseksuaalisuus etenkin on tällainen aihe. Toki suuremmissa kaupungeissa ihmiset ovat ymmärtäväisempiä, muista kuitenkin aina paikallisten kunnioitus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.