Afganistan

Afganistan on maa Aasian sisämaan sydämessä. Sen rajanaapureita ovat Pakistan etelässä ja idässä, Iran lännessä ja Turkmenistan, Uzbekistan ja Tadžikistan pohjoisessa. Maalla on myös lyhyt rajaviiva Kiinan kanssa, mutta se sijaitsee erittäin vaikeassa maastossa. Afganistaniin matkustaminen on hyvin vaarallista, koska suuri osa maasta, etenkin eteläiset ja itäiset osat ovat sota-aluetta. Jos kuitenkin matkustaa maahan tulee matkan olla huolellisesti suunniteltu ja matkan aikana tulee koko ajan olla tietoinen paikan turvallisuustilanteesta.

Afganistan on viettänyt viimeiset kolmevuosikymmentä uutisotsikoissa negatiivisessa valossa. Vaikka matkustaminen alueelle ei ole suositeltavaa useisiin vuosiin, tarjoaa maa paljon pelottomalle matkaajalle. Se sanottua, tulisi jännitystä etsivän matkata kuitenkin jonnekin muualle maailmaan.

Lämpötilat Pohjois-Afganistanissa ovat talven ajan miltei jatkuvasti miinuksen puolella ja luntakin voi sataa vuoristossa. Kesäisin matalammilla alueilla huippu lämpötilat voivat nousta jopa 50 celsius asteeseen. Myös korkeammilla alueilla kesän lämpötilat ovat normaalisti 30 asteen tienoilla. Miellyttävin sää on Kabulissa huhti-, touko- ja syyskuussa.

Afganistanin maasto on enimmäkseen karua vuoristoa, pohjoisessa ja lounaassa on tasankoa. Hindu Kushin vuoristo kulkee koillisesta lounaaseen ja jakaa täten pohjoisen maakunnat muusta maasta. Kandaharin eteläpuolella sijaitsee aavikkoa.

Afganistan on siis erittäin vaarallinen maa, johon ei suositella matkustettavan. Maassa toimiva Taliban-liike on julkisesti ilmoittanut, että sen tärkeimmät tavoitteet ovat ulkomaalaisten kaappaukset. Heinäkuussa 2007 kaksikymmentäkolme korealaista turistia kaapattiin Ghaznin maakunnassa, kaksi heistä tapettiin ja loput pääsivät vapauteen vasta monen viikon päästä Korean valtion neuvotteluiden jälkeen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.